TRYB JASNY/CIEMNY

Pyszne gotowanie bez marnowania jedzenia – łosoś z sosem teriyaki

Nic się nie zmarnowało z lodówkowych warzyw a sos był genialny! fot. D.Szymborska


Tak jak do obierek jako chipsów ciężko mi się przekonać, tak do sosu teryaki, przygotowanego na bazie resztek warzyw już nawet jestem przekonana. Wiem, że smakuje wyśmienicie! Niemarnowanie jedzenia, mądre zakupy i wreszcie kreatywność to droga do smacznych przepisów. Dziś przy okazji poznawania aplikacji Taste&Share uczyłam się improwizacji w kuchni.

Przecież każdemu się zdarzało – nie chce się wyjść po zakupy, albo sklepy zamknięte, lub też budżet dawno przekroczony….to się gotuje z tego co się  ma. Ważne żeby było smacznie! A tak właśnie dziś gotowałam!

Składniki domowego sosu teriyaki:


Powstający sos do łososia fot. D.Szymbroska

·      Szklanka sosu sojowego
·      Szklanka miodu
·      Pół szklanki wina Mirin
·      Resztki z lodówki (gniazda papryki, czosnek w łupinach, stary imbir, pokrojone warzywa i owoce - pełna dowolność)

·      Filet z łososia
·      Prażony sezam
·      Szczypior z dymki
·      Ryż jaśminowy (ugotowany)

Przygotowanie

Pełna koncentracja przy przygotowywaniu chipsów z topinamburu fot. Pan Kucharz


Wszystkie składniki umieść w rondlu i gotuj przez ok 15 minut na wolnym ogniu. Przecedź sos przez sito. Pokrój filet na porcje. Ułóż porcje na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika. Zapiekaj filet w piecu z użyciem funkcji pary w 80 stopniach C z sondą w w rybie, aż temperatura wewnętrzna ryby osiągnie 62 stopnie C. Serwuj z ryżem jaśminowym, sosem teriyaki, poruszone sezamem i dymką.


Komentarze

  1. o tak! ten sos to bomba smakowo doznaniowa :)
    jeszcze raz dzięki za warsztaty! było super smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zamierzam jutro gotować w domu i już się nie mogę doczekać :)

      Usuń
  2. Uwielbiam ten sos! Łososia też lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zero waste cooking rządzi! Oby tak dalej ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już kilkukrotnie miałem okazję widzieć przepis na łososia w sosie teriyaki, ale mówiąc szczerze nigdy go nie przygotowywałem. Wiem jednakże, że wiele osób poza łososiem w ten sposób przygotowuje również kurczaka.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa