TRYB JASNY/CIEMNY

Kotlety podwójnie panierowane z chrzanem – węgierski przysmak

Chrzanowy kotlet podwójnie panierowany, ziemniaki puree i kapusta z kminkiem - jesienny obiad fot. D.Szymborska


Ostatnio zachwycałam się kotletem schabowym przy okazji obiadu w Javorinie, w Zakopanem. Nie żebym odwoływała zachwyty, ale tamten kotlet był pyszny a ten przygotowany na sposób węgierski jest genialny!

Owszem zamieszania w kuchni sporo, a przygotowanie 5 kotletów z puree ziemniaczanym zajmuje około półtorej godziny, ale efekt jest naprawdę bardzo, bardzo smaczny!

Nie zdawałam sobie sprawy, jak pyszne jest połączenie chrzanu z mięsem wieprzowym. Chrzan zmienia smak, strukturę schabu – czyni go delikatnym, kruchym. Idealne połączenie! Co ciekawe, panierując dwa razy, zgodnie z węgierskim przepisem ani razu nie trzeba było sięgać po mąkę, wystarczyły duże, bardzo duże ilości bułki tartej.

Składniki (5 kotletów):


·      5 kotletów ze schabu, koniecznie z kością,
·      1 korzeń chrzanu, lub tarty chrzan w słoiku,
·      kubeczek śmietany 30% (kwaśna),
·      4 jajka,
·      3 szklanki bułki tartej,
·      ½ kostki smalcu (lub w wersji mniej tłustej olej rzepakowy).
·      sól i pieprz.

Przygotowanie:

Zgodnie z przepisem z Przewodnika Kulinarnego Pascala – Węgry, mięso najpierw trzeba rozbić. To pracochłonne zajęcie, bo trzeba to robić delikatnie, ale jednocześnie do czasu uzyskania naprawdę płaskich kotletów.

Po rozbiciu trzeba je natrzeć solą i pieprzem. Następnie natrzeć chrzanem ze śmietaną, albo świeżo tartym albo ze słoiczka – potrzebujemy na początek 4 łyżeczki. Mieszanka śmietanowo chrzanowa posłuży nam do szybkiego marynowania. 

Każdy kotlet starannie w niej maczamy i nacieramy. Kotlety odłożyć na bok. Następnie wymieszać 4 łyżeczki chrzanu z bułką tartą.  Obtaczamy kotlety w bułce z chrzanem i odkładamy na bok. Roztrzepujemy jajka, maczamy kotlet w jajku i jeszcze raz w bułce tartej z chrzanem. Potem smażymy na smalcu lub ewentualnie oleju. 

Dobrze jest rozgrzać piekarnik i tam wkładać już usmażone kotlety, po to by wszystkie były gorące jak je będziemy podawać.


Smak mięsa jest przepyszny, niezapomniany i naprawdę warto gotować według tego przepisu!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa