Kotlety podwójnie panierowane z chrzanem – węgierski przysmak
Chrzanowy kotlet podwójnie panierowany, ziemniaki puree i kapusta z kminkiem - jesienny obiad fot. D.Szymborska |
Ostatnio zachwycałam się kotletem schabowym przy okazji obiadu w
Javorinie, w Zakopanem. Nie żebym odwoływała zachwyty, ale tamten kotlet był
pyszny a ten przygotowany na sposób węgierski jest genialny!
Owszem zamieszania w kuchni sporo, a przygotowanie 5 kotletów z puree
ziemniaczanym zajmuje około półtorej godziny, ale efekt jest naprawdę bardzo,
bardzo smaczny!
Nie zdawałam sobie sprawy, jak pyszne jest połączenie chrzanu z mięsem
wieprzowym. Chrzan zmienia smak, strukturę schabu – czyni go delikatnym,
kruchym. Idealne połączenie! Co ciekawe, panierując dwa razy, zgodnie z
węgierskim przepisem ani razu nie trzeba było sięgać po mąkę, wystarczyły duże,
bardzo duże ilości bułki tartej.
Składniki (5 kotletów):
·
5 kotletów ze schabu, koniecznie z
kością,
·
1 korzeń chrzanu, lub tarty chrzan
w słoiku,
·
kubeczek śmietany 30% (kwaśna),
·
4 jajka,
·
3 szklanki bułki tartej,
·
½ kostki smalcu (lub w wersji
mniej tłustej olej rzepakowy).
·
sól i pieprz.
Przygotowanie:
Zgodnie z przepisem z Przewodnika Kulinarnego Pascala – Węgry, mięso najpierw trzeba rozbić. To pracochłonne zajęcie, bo trzeba to robić delikatnie, ale jednocześnie do czasu uzyskania naprawdę płaskich kotletów.
Po rozbiciu trzeba je natrzeć solą i pieprzem. Następnie natrzeć
chrzanem ze śmietaną, albo świeżo tartym albo ze słoiczka – potrzebujemy na
początek 4 łyżeczki. Mieszanka śmietanowo chrzanowa posłuży nam do szybkiego
marynowania.
Każdy kotlet starannie w niej maczamy i nacieramy. Kotlety odłożyć
na bok. Następnie wymieszać 4 łyżeczki chrzanu z bułką tartą. Obtaczamy kotlety w bułce z chrzanem i
odkładamy na bok. Roztrzepujemy jajka, maczamy kotlet w jajku i jeszcze raz w
bułce tartej z chrzanem. Potem smażymy na smalcu lub ewentualnie oleju.
Dobrze
jest rozgrzać piekarnik i tam wkładać już usmażone kotlety, po to by wszystkie
były gorące jak je będziemy podawać.
Smak mięsa jest przepyszny, niezapomniany i naprawdę warto gotować
według tego przepisu!
Komentarze
Prześlij komentarz