Pieczona dynia z mascarpone i orzeszkami pini
Jak dla mnie, trudno o bardziej fotogeniczne warzywo niż dynia fot. D.Szymborska |
Chyba bardziej sezonowo się nie da, w kwestii dyni! Leżą wszędzie,
piękne, jesienne kolory. Nic tylko gotować. Tyle, że dynia potrzebuje czasu,
owszem są odmiany, które są mniej czasowymagające, jednak trzeba zarezerwować
chwilę w piekarniku, żeby cieszyć się dobrym smakiem.
Mój przepis z tych prostych i wydaje mi się, gwarantujących dobry smak,
jednym słowem wychodzi zawsze!
Połączenie upieczonej, a potem delikatnie podsmażonej dyni z tłustym
serkiem mascarpone jest świetne, a dodanie prażonych orzeszków pini pozwala z
lekko mdłego dania „wyciągnąć” więcej smaków.
Jeżeli chodzi o czas pieczenia dyni, to zależy to od jej odmiany - najkrócej piekę hokkaido (20 minut w
temperaturze 200 stopni), dłużej „zwykłą” – około 30-40 minut), najlepiej jest
przekroić dynię na ćwiartki, polać blachę lub naczynie żaroodporne oliwą i piec
dynię, sprawdzając widelcem, czy jest już miękka. Trzeba uważać, żeby nie
zrobić paćki dyniowej, bo tak jak do zupy się przyda, tak do mojego dania
potrzebne są kawałki, które potem jeszcze delikatnie podsmażam na odrobinie
oliwy.
Składniki (2 porcje):
Do wyboru do koloru...fot. D.Szymborska |
Świetne, dyniowe danie fot, D.Szymborska |
·
1 mała dynia (do 1kg),
·
100g serka mascarpone,
·
oliwa,
·
sól,
·
prażone orzeszki pini.
Przygotowanie:
Dynię upiec, poczekać aż ostygnie, wyciąć pestki i skórkę. Pokroić w
kostkę. Orzeszki pini podprażyć, uważając, by ich nie spalić. Na odrobinie
oliwy podsmażyć dynię, dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać. Ważne
jest jakiego serka używamy, te polskie nie dają rady, trzeba zainwestować we
włoski. Na szczęście są teraz dostępne w małych opakowaniach i nie trzeba
kupować wiaderka. Uwaga serek mascarpone to bomba kaloryczna!
Podawać od razu posypując orzeszkami.
Komentarze
Prześlij komentarz