TRYB JASNY/CIEMNY

Knack czyli szwedzkie karmelki o smaku toffi

Słodka przekąska ze Szwecji do zrobienia w domu


To przepis dla tych, którym pieczenie nie idzie najlepiej (coś dla mnie), jak i dla tych, którzy mają ochotę zjeść coś bardzo, bardzo słodkiego!

Najważniejsze w tym gotowaniu słodkich cukiereczków jest zaopatrzenie się w malutkie foremeczki papierowe (papilotki), bo szwedzki przepis oznacza super słodkie karmelki! To już ostatni przepis, który przygotował na warsztaty w Ambasadzie Szef Kuchni – Michał Godyń.

Uwaga to też przepis dla cierpliwych, bo karmelowa masa potrzebuje czasu na stężenie w lodówce. Knack są tak słodkie, że ciężko powstrzymać się od podjadania!

Składniki (ilość cukierków zależy od wielkości foremek, warto wybierać te jak najmniejsze, bo knack’i są bardzo słodkie):


·      200ml śmietany 36% (w kartoniku),
·      180ml syropu klonowego,
·      180g cukru,
·      4 łyżki masła,
·      120g posiekanych migdałów (najlepiej kupić już takie obrane ze skórki –zaoszczędzimy sporo pracy przy ich obieraniu),
·      szczypta soli.

Przygotowanie:


Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na małym ogniu przez 40-60 minut, mieszając co jakiś czas, by masa nie przywarła do dna rondelka. Masa powinna przybrać konsystencję gęstego syropu i brązowy kolor toffi. Tak przygotowaną masę małą łyżeczką przełożyć do foremek papilotek i pozostawić do schłodzenia.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa