TRYB JASNY/CIEMNY

Śledzie po skandynawsku – z kawą i cytrusami – dwa przepisy

W kawie i cytrusach - śledzie po skandynawsku fot. D.Szymborska

Śledź z cebulką, śledź w śmietanie…..w ponad 4000 wpisach na moim blogu jest jedna sałatka śledziowa....przygotowywana na warsztatach....

Wszystko dlatego, że zwyczajnie nie jestem entuzjastką tych ryb. Jednocześnie tak jak co pewien czas staram się spróbować podrobów tak wciąż szukam jadalnych dla mnie śledzi. I uwaga, te cytrusowe są bardzo smaczne, kawowe to dla mnie za dużo. I jeszcze jedno, to są śledzie, które nie smakują śledziowo.

Pierwsze połącznie z wanilią, kafirem i innymi cytrusami jest z jednej strony egzotyczne z drugiej na tyle wytrawne, że ryba staje się krucha, zanika słoność. Jak to bywa z marynowanie i tutaj potrzeba czasu. Jednak warto uzbroić się w cierpliwość.

Przepisy pochodzą z Ambasady Szwecji, szef kuchni Michał Godyń sięgnął do przepisów tradycyjnych, wiadomo, że Szwedzi jedzą śledzie przyrządzane na milion sposobów. Połączenie z kawą, na początek wydaje się nieco egzotyczne, jednak to właśnie w Szwecji a nie na przykład słonecznej Italii pije się najwięcej kawy…

Myślę, że te dwa sposoby na śledzie powinny się sprawdzić w Święta, jeżeli chcemy być bardziej zachowawczy to poprzestańmy na tym z cytrusami, jeżeli i my i nasi goście lubi odrobinę szaleństwa to kawowa wersja śledzi będzie świetnym rozwiązaniem.

Cytrusowe śledzie – składniki dla 4 duże porcje:


·      Filety śledziowe solone, 8 sztuk

Marynata podstawowa: 
·      100 ml octu spirytusowego 10%,
·      200 g cukru,
·      300 ml wody,
·      1 marchewka,
·      2 cebule,
·      4 liście laurowe,
·      6 ziaren ziela angielskiego.

Druga marynata:
·      1 cytryna (skórka),
·      1 limonka (skórka),
·      1 pomarańcza (skórka),
·      4 liście limonki,
·      1 gałązka trawy cytrynowej,
·      1 laska wanilii,
·      5 ziaren białego pieprzu.

Przygotowanie:

Śledzie odsączyć na sitku i przełożyć do czystej, zimnej wody. Następnie należy je moczyć przez ok. trzy godziny. W tym czasie można przygotować marynatę podstawową. Wodę, cukier, pokrojoną w plasterki marchewkę, pokrojoną w wiórki cebulę i przyprawy zagotować. Dodać ocet i odstawić do wystygnięcia. Kiedy marynata będzie już zimna, włożyć do niej wymoczone filety śledziowe i odstawić do lodówki na około dwa dni.

Po dwóch dniach należy przygotować drugą marynatę. Śledzie z marynaty podstawowej należy wyjąć i odstawić. Na tarce zetrzeć skórkę z cytryny, limonki i pomarańczy i przesypać do marynaty. Dodać trawę cytrynową w całości i liście limonki. Laskę wanilii rozciąć na pół, wyjąć nasiona i wraz ze strąkiem wrzucić do marynaty. Dodać ziarna białego pieprzu. Do tak przygotowanej zalewy przełożyć zamarynowane wcześniej śledzie i odstawić na co najmniej dwa dni.


Kawowe śledzie – składniki na 4 duże porcje

·      Filety śledziowe solone, 8 sztuk

Marynata podstawowa: 
·      100 ml octu spirytusowego 10%,
·      200 g cukru,
·      300 ml wody,
·      1 marchewka,
·      2 cebule,
·      4 liście laurowe,
·      6 ziaren ziela angielskiego.

Sos musztardowo-kawowy:
·      1 łyżka mielonej kawy,
·      1,5 dl musztardy,
·      1 dl cukru białego,
·      5 łyżek octu winnego białego 6%,
·      1,5 łyżki miodu,
·      1,5 dl oleju słonecznikowego,
·      1 łyżeczka soli.

Przygotowanie:

W misce dokładnie wymieszać musztardę, cukier, miód i ocet winny, tak długo aż cukier się rozpuści. Następnie dodać kawę, sól i olej. Wszytko dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Filety śledziowe zamarynowane w opisanej powyżej marynacie podstawowej dokładnie odsączyć i przełożyć do sosu kawowo musztardowego. Marynować minimum 12 godzin.


Komentarze

  1. Jestem ciekawa obu sposobów. Jako fanka śledzi na pewno skorzystam z przepisów:-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa