19 listopada 2017

Jak zrobić zupę z homara?

Pyszne mięso, cudowny aromat i rozgrzewająca zupa - idealny bulion na zimę fot. D.Szymborska


Po pierwsze, nigdy nie wrzucę żywego zwierzęcia do wrzątku. Nie ma opcji. 

Po drugie, skończyło mi się miejsce w zamrażalniku i trzeba było w końcu coś zrobić z bryłą lodu w której był zamrożony homar. 

Po trzecie, to prosty i łatwy przepis! 

Po czwarte, homar nie ma prawie mięsa, ma za to dużo flaków i pancerzy…

Żeby ugotować pyszną, klarowną zupę z homara potrzebujemy włoszczyznę i homara. Niezbędna też jest gaza, żeby przecedzić zupę. Czas gotowania minimum 1h, optymalnie dwie….

Składniki (3 litry zupy):


Pyszna zupa! Coś świetna dla tych co uwielbiają wywary rybne fot. D.Szymborska



·      1 homar,
·      3 marchewki,
·      2 pietruszki,
·      1 por,
·      ½ selera,
·      2 pomidory (obrane ze skórki),
·      1 cebula,
·      4 łyżki masła,
·      sól morska.

Przygotowanie:

Homara rozmrozić. Zagotować wodę w dużym garnku, mocno posolić (sól morska) włożyć homara i gotować przez 6-10 minut.

Homara wyciągnąć z wody i odłożyć na bok.

Na maślę podsmażyć cebulę (krojoną w piórka), marchewkę, pietruszkę, por, seler. Smażyć przez 15 minut.


Nalać wody do garnka, przełożyć warzywa. Z odwłoka i szczypiec wyciągnąć mięso homara. Pancerz z flakami wyrzucić. 

Przydadzą się rękawiczki, oczyścić mięso z homara – podobnie jak krewetka czy langustynka ma jelito w odwłoku. Pancerze ze szczypiec (po wyciągnięciu mięsa) i odwłoka włożyć do warzyw, dodać pomidory i gotować przez minimum godzinę. 

Przecedzić przez gazę i podawać z mięsem kraba. 

Uwaga, zupę doprawiamy dopiero po odcedzeniu bo inaczej możemy trafić na kawałek pancerza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz