Jak zrobić zupę z homara?
Pyszne mięso, cudowny aromat i rozgrzewająca zupa - idealny bulion na zimę fot. D.Szymborska |
Po pierwsze, nigdy nie wrzucę żywego zwierzęcia do wrzątku. Nie ma
opcji.
Po drugie, skończyło mi się miejsce w zamrażalniku i trzeba było w końcu
coś zrobić z bryłą lodu w której był zamrożony homar.
Po trzecie, to prosty i
łatwy przepis!
Po czwarte, homar nie ma prawie mięsa, ma za to dużo flaków i
pancerzy…
Żeby ugotować pyszną, klarowną zupę z homara potrzebujemy włoszczyznę i
homara. Niezbędna też jest gaza, żeby przecedzić zupę. Czas gotowania minimum
1h, optymalnie dwie….
Składniki (3 litry zupy):
Pyszna zupa! Coś świetna dla tych co uwielbiają wywary rybne fot. D.Szymborska |
·
1 homar,
·
3 marchewki,
·
2 pietruszki,
·
1 por,
·
½ selera,
·
2 pomidory (obrane ze skórki),
·
1 cebula,
·
4 łyżki masła,
·
sól morska.
Przygotowanie:
Homara rozmrozić. Zagotować wodę w dużym garnku, mocno posolić (sól morska) włożyć homara i gotować przez 6-10 minut.
Homara wyciągnąć z wody i odłożyć na bok.
Na maślę podsmażyć cebulę (krojoną w piórka), marchewkę, pietruszkę,
por, seler. Smażyć przez 15 minut.
Nalać wody do garnka, przełożyć warzywa. Z odwłoka i szczypiec
wyciągnąć mięso homara. Pancerz z flakami wyrzucić.
Przydadzą się rękawiczki,
oczyścić mięso z homara – podobnie jak krewetka czy langustynka ma jelito w odwłoku.
Pancerze ze szczypiec (po wyciągnięciu mięsa) i odwłoka włożyć do warzyw, dodać
pomidory i gotować przez minimum godzinę.
Przecedzić przez gazę i podawać z
mięsem kraba.
Uwaga, zupę doprawiamy dopiero po odcedzeniu bo inaczej możemy
trafić na kawałek pancerza.
Komentarze
Prześlij komentarz