Tapas – hiszpańskie krokiety z polskim boczkiem i ziemniakami – przepis i pomysł na zamrożenie
Przepyszne, lekkie krokiety z chrupiącymi skwarkami z boczku fot. D.Szymborska |
Jak tylko mam wolną chwilę to się zastanawiam z czym zrobić krokiety.
Serio. Uwielbiam je przygotowywać, bo lubię wiele stron i profili poświęconym
krokietom. Tak, tak w Internecie jest więcej osób, które mają bzika na punkcie
mielonych. Choć to nie są takie zwykłe mielone…. Po wymianie wiadomości z
Hiszpanką, ukrywającą się pod logiem – Pani Krokietowa, dowiedziałam, się, że
warto oprócz gotowanych warzyw dodać ziemniaki. Pomysł przepyszny jak się
okazało!
Krokiety są czasochłonne, bo najpierw trzeba do nich ugotować warzywa i
mięso – czyli w tym wypadku produktem ubocznym jest pyszny rosół!
Dodatkowo pierwszy raz przygotowałam partię do zamrożenia. Dzięki temu
gdy w głowie będzie obraz krokiecika, trzeba będzie tylko rozgrzać olej i
delikatnie włożyć zamrożone kuleczki!
Najprostsze składniki: warzywa i mięso fot. D.Szymborska |
Delikatny krokiet z chrupiącym boczkiem fot. D.Szymborska |
3 porcje po 4 krokiety - coś jak żelazne zapasy w lodówce fot. D.Szymborska |
·
4 ziemniaki (obrane i pokrojone w
drobną kostkę),
·
4 nogi z wybieganego kurczaka,
·
3 pietruszki,
·
½ korzenia selera,
·
2 marchewki,
·
1 por,
·
natka z pietruszki,
·
ziele angielskie (8 ziarenek),
·
liść laurowy (4 sztuki),
·
3 łyżeczki soli do gotowania
rosołu,
·
pieprz i sól do doprawienia
farszu,
·
200g boczku,
·
olej do smażenia (0.7l),
·
mąka – 6 łyżek,
·
bułka tarta – 6 łyżek,
·
2 jajka od wybieganych kur.
Przygotowanie:
Ugotować rosół. Przecedzić przez gazę i odstawić na bok. Nie używamy
marchewki bo zależy mi na ładnym kolorze
krokietów.
Ziemniaki zalać wodą (lekko powyżej kawałków), posolić i ugotować do miękkości.
Boczek podsmażyć, odcedzić na sitku.
Obrać mięso z kości, skórę wyrzucić.
Zmielić: mięso, warzywa z rosołu (seler i pietruszkę), ziemniaki. Doprawić i bardzo starannie wymieszać. Dodać boczek.
Uformować kulki (około 24 sztuk z takiej ilości farszu powinno wyjść).
Każdą kulkę obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Jeżeli chcemy mrozić krokiety, to należy je ułożyć na tacce, najlepiej na pergaminie, zamrozić i potem przełożyć do woreczków strunowych.
Jeżeli od razu je smażymy to pamiętajmy o tym, żeby olej był naprawdę
mocno rozgrzany! Warto też pozbyć się nadmiaru tłuszczu i odłożyć krokiety na
ręczniki papierowe.
Podawać z sosami, jako część tapasowej uczty, albo jako przekąskę.
hm... zadziwiłaś mnie trochę... Tapas to nie jest nazwa krokietów (one to croquetas de - i tutaj w zależności od dodatków - serrano, iberico lub coś innego, np. queso jeśli nie zawierają tradycyjnych szynek. Tapas to ogólna nazwa hiszpańskich "przekąsek". Tapa może być np. miseczka oliwek, chleb z pomidorem, anchois, cokolwiek "do skubania" podawane na małych talerzykach :)
OdpowiedzUsuńNo i croquetas hiszpańskie mają bardziej podłużny kształt ;)
Pozdrawiam z ciepłej Katalonii
Oj zazdroszczę słońca w Katalonii. Co do tapas, to dość często piszę o nich na blogu, począwszy od historii z kromką chleba na szklance wina....
Usuńco do moich krokietów, masz rację w stosunku do tych hiszpańskich są zbyt okrągłe....ale gwarantuję, że przepyszne!
A jakie są Twoje ulubione? Ja jeszcze się nie porwałam na te z beszamelem i jamon'em....ale zamierzam :)
Pozdrawiam serdecznie z zimnej Warszawy!
w to, że są pyszne nie śmiem wątpić! rzadko jadam smażone, ale właśnie klasyczne z szynką :) Narzeczony też się nimi zajada. ja to chyba największą fanką ponad wszystko to jestem chyba oliwek :D Mogłabym je jeść dniem i nocą :D
UsuńAaach! więc to bardziej jako "podtytuł" serii :)