TRYB JASNY/CIEMNY

Tapas – hiszpańskie krokiety z polskim boczkiem i ziemniakami – przepis i pomysł na zamrożenie


Przepyszne, lekkie krokiety z chrupiącymi skwarkami z boczku fot. D.Szymborska


Jak tylko mam wolną chwilę to się zastanawiam z czym zrobić krokiety. Serio. Uwielbiam je przygotowywać, bo lubię wiele stron i profili poświęconym krokietom. Tak, tak w Internecie jest więcej osób, które mają bzika na punkcie mielonych. Choć to nie są takie zwykłe mielone…. Po wymianie wiadomości z Hiszpanką, ukrywającą się pod logiem – Pani Krokietowa, dowiedziałam, się, że warto oprócz gotowanych warzyw dodać ziemniaki. Pomysł przepyszny jak się okazało!

Krokiety są czasochłonne, bo najpierw trzeba do nich ugotować warzywa i mięso – czyli w tym wypadku produktem ubocznym jest pyszny rosół!

Dodatkowo pierwszy raz przygotowałam partię do zamrożenia. Dzięki temu gdy w głowie będzie obraz krokiecika, trzeba będzie tylko rozgrzać olej i delikatnie włożyć zamrożone kuleczki!

Składniki (na 24 krokiety):

Najprostsze składniki: warzywa i mięso fot. D.Szymborska

Delikatny krokiet z chrupiącym boczkiem fot. D.Szymborska

3 porcje po 4 krokiety - coś jak żelazne zapasy w lodówce fot. D.Szymborska



·      4 ziemniaki (obrane i pokrojone w drobną kostkę),
·      4 nogi z wybieganego kurczaka,
·      3 pietruszki,
·      ½ korzenia selera,
·      2 marchewki,
·      1 por,
·      natka z pietruszki,
·      ziele angielskie (8 ziarenek),
·      liść laurowy (4 sztuki),
·      3 łyżeczki soli do gotowania rosołu,
·      pieprz i sól do doprawienia farszu,
·      200g boczku,
·      olej do smażenia (0.7l),
·      mąka – 6 łyżek,
·      bułka tarta – 6 łyżek,
·      2 jajka od wybieganych kur.

Przygotowanie:

Ugotować rosół. Przecedzić przez gazę i odstawić na bok. Nie używamy marchewki bo zależy mi na ładnym kolorze  krokietów.

Ziemniaki zalać wodą (lekko powyżej kawałków), posolić i ugotować do miękkości.

Boczek podsmażyć, odcedzić na sitku.

Obrać mięso z kości, skórę wyrzucić.

Zmielić: mięso, warzywa z rosołu (seler i pietruszkę), ziemniaki. Doprawić i bardzo starannie wymieszać. Dodać boczek.
Uformować kulki (około 24 sztuk z takiej ilości farszu powinno wyjść). Każdą kulkę obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Jeżeli chcemy mrozić krokiety, to należy je ułożyć na tacce, najlepiej na pergaminie, zamrozić i potem przełożyć do woreczków strunowych.

Jeżeli od razu je smażymy to pamiętajmy o tym, żeby olej był naprawdę mocno rozgrzany! Warto też pozbyć się nadmiaru tłuszczu i odłożyć krokiety na ręczniki papierowe.

Podawać z sosami, jako część tapasowej uczty, albo jako przekąskę.

Komentarze

  1. hm... zadziwiłaś mnie trochę... Tapas to nie jest nazwa krokietów (one to croquetas de - i tutaj w zależności od dodatków - serrano, iberico lub coś innego, np. queso jeśli nie zawierają tradycyjnych szynek. Tapas to ogólna nazwa hiszpańskich "przekąsek". Tapa może być np. miseczka oliwek, chleb z pomidorem, anchois, cokolwiek "do skubania" podawane na małych talerzykach :)
    No i croquetas hiszpańskie mają bardziej podłużny kształt ;)

    Pozdrawiam z ciepłej Katalonii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj zazdroszczę słońca w Katalonii. Co do tapas, to dość często piszę o nich na blogu, począwszy od historii z kromką chleba na szklance wina....
      co do moich krokietów, masz rację w stosunku do tych hiszpańskich są zbyt okrągłe....ale gwarantuję, że przepyszne!
      A jakie są Twoje ulubione? Ja jeszcze się nie porwałam na te z beszamelem i jamon'em....ale zamierzam :)
      Pozdrawiam serdecznie z zimnej Warszawy!

      Usuń
    2. w to, że są pyszne nie śmiem wątpić! rzadko jadam smażone, ale właśnie klasyczne z szynką :) Narzeczony też się nimi zajada. ja to chyba największą fanką ponad wszystko to jestem chyba oliwek :D Mogłabym je jeść dniem i nocą :D

      Aaach! więc to bardziej jako "podtytuł" serii :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa