TRYB JASNY/CIEMNY

Szwedzki przysmak – lussekatter – łatwy przepis

Dobre wypieki mają to do siebie, że są bardzo fotogeniczne...fot. D.Szymborska

To jest miła relacja z blogersko-dziennikarskiego spotkania z Ambasadorem Szwecji, w jego uroczej i przytulnej Rezydencji w Warszawie. Uczyłyśmy się piec bułeczki, które są symbolem Szwecji, marynowałyśmy śledzie w kawie i owocach cytrusowych. Smaki były nietypowe i zaskakujące.

Gotował z nami szef kuchni Michał Godyń. W kuchni było wesoło, w ambasadorskiej jadalni już spokojniej, wiadomo elegancka porcelana, troszkę nawet podniosła atmosfera – zasługa bardzo elegancko urządzonego pokoju jadalnego…

Przygotowanie bułeczek nie jest skomplikowane, zwijania da się nauczyć! Po pierwszych kilku nabieramy wprawy.

Autorem przepisu jest Michał Godyń, autorkami wypieków na zdjęciach są blogerki i dziennikarki kulinarne.

Składniki (na dwie blachy czyli około 60 sztuk):


Gotowanie w kuchni Ambasadora Szwecji. fot. D.Szymborska


Ciasto:

·      1,2 kg mąki pszennej,
·      1 g szafranu,
·      40 g drożdży,
·      150 g masła,
·      300 ml mleka,
·      100 g cukru,
·      100 ml syropu klonowego,
·      200 g serka wiejskiego,
·      1 jajko.

Nadzienie:
·      200 g rodzynek

Szkliwo:
·      1 jajko

Przygotowanie:

1 łyżkę cukru rozetrzeć z szafranem w moździerzu. Drożdże rozpuścić w misce  z cukrem. W garnku roztopić masło, wlać mleko i lekko podgrzać (Uwaga: mleko nie może być gorące). Następnie dodać uprzednio roztarty w moździerzu szafran  z cukrem i wymieszać. Do rozpuszczonych drożdży z cukrem dodać lekko ciepłe mleko z masłem i szafranem,  następnie jajko, syrop klonowy i serek wiejski. Wszystko dobrze wymieszać. Do wymieszanego płynu powoli dodać mąkę. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dokładnie wyrabiać przez 10-15 minut (można użyć robota kuchennego). Tak gotowe, wyrobione ciasto odstawić na godzinę  w ciepłe miejsce. Kiedy masa ciasta podwoi swoją objętość, wyłożyć ją na stół oprószony mąką  i rozwałkować na grubość 1 cm w kształt prostokąta. Następnie pokroić w paski  o grubości ok. 0,5 cm-1 cm. Na stolnicy z wyciętego paska wykonać wałek o długości ok. 10 cm i zwinąć z obu stron w kształt ślimaka, tak aby powstała litera S. Po każdej stronie zwiniętego ciasta dodać po jednej rodzynce. Odstawić na blasze  do wyrośnięcia. Kiedy bułeczki wyrosną, posmarować je jajkiem. Wstawić  do piekarnika nagrzanego na 200°C i piec do lekkiego zrumienienia  przez ok. 5-6 min.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa