Szwedzki przysmak – lussekatter – łatwy przepis
Dobre wypieki mają to do siebie, że są bardzo fotogeniczne...fot. D.Szymborska |
To jest miła relacja z blogersko-dziennikarskiego
spotkania z Ambasadorem Szwecji, w jego uroczej i przytulnej Rezydencji w
Warszawie. Uczyłyśmy się piec bułeczki, które są symbolem Szwecji,
marynowałyśmy śledzie w kawie i owocach cytrusowych. Smaki były nietypowe i
zaskakujące.
Gotował z nami szef kuchni Michał Godyń. W kuchni było
wesoło, w ambasadorskiej jadalni już spokojniej, wiadomo elegancka porcelana,
troszkę nawet podniosła atmosfera – zasługa bardzo elegancko urządzonego pokoju
jadalnego…
Przygotowanie bułeczek nie jest skomplikowane, zwijania
da się nauczyć! Po pierwszych kilku nabieramy wprawy.
Autorem przepisu jest Michał Godyń, autorkami wypieków na
zdjęciach są blogerki i dziennikarki kulinarne.
Składniki (na dwie blachy czyli około 60 sztuk):
Gotowanie w kuchni Ambasadora Szwecji. fot. D.Szymborska |
Ciasto:
·
1,2 kg mąki pszennej,
·
1 g szafranu,
·
40 g drożdży,
·
150 g masła,
·
300 ml mleka,
·
100 g cukru,
·
100 ml syropu klonowego,
·
200 g serka wiejskiego,
·
1 jajko.
Nadzienie:
·
200 g rodzynek
Szkliwo:
·
1 jajko
Przygotowanie:
1 łyżkę cukru rozetrzeć z szafranem w moździerzu. Drożdże
rozpuścić w misce z cukrem. W garnku roztopić masło, wlać mleko i lekko podgrzać (Uwaga: mleko
nie może być gorące). Następnie dodać uprzednio roztarty w moździerzu szafran z cukrem i wymieszać. Do rozpuszczonych drożdży z cukrem dodać lekko ciepłe
mleko z masłem i szafranem, następnie
jajko, syrop klonowy i serek wiejski. Wszystko dobrze wymieszać. Do
wymieszanego płynu powoli dodać mąkę. Mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto dokładnie wyrabiać przez 10-15 minut (można użyć robota kuchennego). Tak
gotowe, wyrobione ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy masa ciasta podwoi swoją objętość, wyłożyć ją na
stół oprószony mąką i rozwałkować na grubość 1 cm w kształt prostokąta. Następnie pokroić w paski o grubości ok. 0,5 cm-1 cm. Na stolnicy z wyciętego paska wykonać wałek o
długości ok. 10 cm i zwinąć z obu stron w kształt ślimaka, tak aby powstała
litera S. Po każdej stronie zwiniętego ciasta dodać po jednej rodzynce.
Odstawić na blasze do wyrośnięcia. Kiedy bułeczki wyrosną, posmarować je jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200°C i piec do lekkiego zrumienienia przez ok. 5-6 min.
Komentarze
Prześlij komentarz