1 listopada 2017

Kurczak teryaki z dodatkiem białego wina

Najlepszy kurczak teryaki jakiego jadłam - domowy!!!!


Po zachwytach nad domowym sosem teriyaki gotowanym na warsztatach, który był podawany z łosiem, pomyślałam, że marynowany filet z piersi kurczaka podany z makaronem i orzeszkami ziemnymi powinien być dobrym i smacznym daniem.

Tym razem do sosu dodałam pół szklanki białego wina i to był świetny pomysł. Sos zrobił się bardziej aromatyczny i dzięki temu mięso kurczaka marynowane przez półtorej godziny  było kruche i bardzo delikatne.

Przygotowanie – 60 minut sos, 30 minut, plus marynowanie przez 90. Składniki – do kupienia w zwykłych sklepach, jedynie wino Mirin wymaga odwiedzenia specjalistycznego stoiska z azjatycką żywnością.

Składniki:


Sos:
·      ½ szklanki wina Mirim,
·      Szklanka sosu sojowego (dobrej jakości),
·      Szklanka miodu,
·      ½ szklanki białego, wytrawnego wina
·      1 burak,
·      1 papryka,
·      1 cebula,
·      1 kalarepka

·      makaron,
·      orzeszki ziemne,
·      500g filetu z piersi wybieganego kurczaka,
·      pęczek dymki lub szczypiorku.

Przygotowanie:


Ugotować sos teryaki. Przecedzić przez gazę i odstawić do przestygnięcia. Zamarynować mięso. Ugotować makaron, odcedzić i odstawić na bok. Usmażyć mięso, dodać do niego makaron, uprażyć orzeszki. Podawać z siekaną dymką.

2 komentarze:

  1. Domowe sosy sa najlepsze! Gwarantuja wspaniałe danie w kilka minut.
    Teryaki czeka u mnie w kolejce...
    :)

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa