Kurczak teryaki z dodatkiem białego wina
Najlepszy kurczak teryaki jakiego jadłam - domowy!!!! |
Po zachwytach nad domowym sosem teriyaki gotowanym na warsztatach,
który był podawany z łosiem, pomyślałam, że marynowany filet z piersi kurczaka
podany z makaronem i orzeszkami ziemnymi powinien być dobrym i smacznym daniem.
Tym razem do sosu dodałam pół szklanki białego wina i to był świetny
pomysł. Sos zrobił się bardziej aromatyczny i dzięki temu mięso kurczaka
marynowane przez półtorej godziny było
kruche i bardzo delikatne.
Przygotowanie – 60 minut sos, 30 minut, plus marynowanie przez 90.
Składniki – do kupienia w zwykłych sklepach, jedynie wino Mirin wymaga
odwiedzenia specjalistycznego stoiska z azjatycką żywnością.
Składniki:
Sos:
·
½ szklanki wina Mirim,
·
Szklanka sosu sojowego (dobrej
jakości),
·
Szklanka miodu,
·
½ szklanki białego, wytrawnego
wina
·
1 burak,
·
1 papryka,
·
1 cebula,
·
1 kalarepka
·
makaron,
·
orzeszki ziemne,
·
500g filetu z piersi wybieganego
kurczaka,
·
pęczek dymki lub szczypiorku.
Przygotowanie:
Ugotować sos teryaki. Przecedzić przez gazę i odstawić do
przestygnięcia. Zamarynować mięso. Ugotować makaron, odcedzić i odstawić na
bok. Usmażyć mięso, dodać do niego makaron, uprażyć orzeszki. Podawać z siekaną
dymką.
Domowe sosy sa najlepsze! Gwarantuja wspaniałe danie w kilka minut.
OdpowiedzUsuńTeryaki czeka u mnie w kolejce...
:)
powodzenia z gotowaniem :)
Usuń