Doskonałe pieczone ziemniaki a’la ogniskowy przysmak
Zbliżenie na ziemniak...a kiełbaska też pyszna fot. D.Szymborska |
Wiele razy widziałam, kilka razy jadłam ziemniaki podawane na sposób
amerykański – duży pieczony ziemniak, często podany w folii a do tego ser i
sos. Uwielbiam ziemniaki z ogniska, do tego jesienią szukam gorących potraw. To
czemu nie pieczony ziemniak? Tyle, że przy ognisku nie wysiedzę bo za zimno….jest
na to smaczny sposób.
Idealna kolacja dla miłośników ognisk, do tego do odtworzenia w domu.
Idealnie prawda?
Pieczony ziemniak z roztapiającym się serem z dodatkiem kwaśniej
śmietany i szczypiorku. Opcjonalnie jeszcze pieczona kiełbaska – również na
sposób ogniskowy.
Czas przygotowania – 60 minut. To zdecydowanie szybciej niż zbieranie drewna,
szukanie rozpałki, wreszcie próby rozniecenia ognia…..ot jak zrobić sobie
ogniskowe danie w domu!
Składniki (4 porcje):
·
4 kiełbaski śląskie – im lepszej
jakości tym lepiej,
·
1 łyżka oleju,
·
8 sporych ziemniaków, takich,
które są kremowe i nadają się do pieczenia – rodzaj ziemniaków jest ważny!
·
Kubeczek kwaśnej śmietany (30% -
ma mieć jak najkrótszy skład, im mniej ulepszaczy tym lepiej,
·
Pęczek szczypiorku,
·
Kostka (200g) sera cheddar,
·
Sól.
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć bardzo starannie. Włożyć do zimnej wody, poczekać aż
zacznie się gotować i gotować przez 15 minut. Rozgrzać piekarnik do 225 stopni.
Każdy ziemniak zawinąć w folię aluminiową i piec przez 45 minut. Na patelni
rozgrzać olej i smażyć przez 15 – 20 minut ponacinaną kiełbaskę. Ser zetrzeć,
szczypiorek posiekać. Podawać kiełbaskę z ziemniakiem, ziemniak naciąć na pół
(gdy jest jeszcze w foli, posypać do środka serem, złożyć na chwilę i podać na
talerz już bez folii, nałożyć po łyżce śmietany i posypać siekanym koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz