TRYB JASNY/CIEMNY

Doskonałe pieczone ziemniaki a’la ogniskowy przysmak

Zbliżenie na ziemniak...a kiełbaska też pyszna fot. D.Szymborska


Wiele razy widziałam, kilka razy jadłam ziemniaki podawane na sposób amerykański – duży pieczony ziemniak, często podany w folii a do tego ser i sos. Uwielbiam ziemniaki z ogniska, do tego jesienią szukam gorących potraw. To czemu nie pieczony ziemniak? Tyle, że przy ognisku nie wysiedzę bo za zimno….jest na to smaczny sposób.

Idealna kolacja dla miłośników ognisk, do tego do odtworzenia w domu. Idealnie prawda?

Pieczony ziemniak z roztapiającym się serem z dodatkiem kwaśniej śmietany i szczypiorku. Opcjonalnie jeszcze pieczona kiełbaska – również na sposób ogniskowy.

Czas przygotowania – 60 minut. To zdecydowanie szybciej niż zbieranie drewna, szukanie rozpałki, wreszcie próby rozniecenia ognia…..ot jak zrobić sobie ogniskowe danie w domu!

Składniki (4 porcje):


·      4 kiełbaski śląskie – im lepszej jakości tym lepiej,
·      1 łyżka oleju,
·      8 sporych ziemniaków, takich, które są kremowe i nadają się do pieczenia – rodzaj ziemniaków jest ważny!
·      Kubeczek kwaśnej śmietany (30% - ma mieć jak najkrótszy skład, im mniej ulepszaczy tym lepiej,
·      Pęczek szczypiorku,
·      Kostka (200g) sera cheddar,
·      Sól.

Przygotowanie:


Ziemniaki umyć bardzo starannie. Włożyć do zimnej wody, poczekać aż zacznie się gotować i gotować przez 15 minut. Rozgrzać piekarnik do 225 stopni. Każdy ziemniak zawinąć w folię aluminiową i piec przez 45 minut. Na patelni rozgrzać olej i smażyć przez 15 – 20 minut ponacinaną kiełbaskę. Ser zetrzeć, szczypiorek posiekać. Podawać kiełbaskę z ziemniakiem, ziemniak naciąć na pół (gdy jest jeszcze w foli, posypać do środka serem, złożyć na chwilę i podać na talerz już bez folii, nałożyć po łyżce śmietany i posypać siekanym koperkiem.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa