Placki ziemniaczane – najprostszy sposób
Pyszny, chrupiący, domowy placek ziemniaczany fot. D.Szymborska |
Jesień, zima – placki ziemniaczane w menu. Są różne sposoby, niektórzy
używają malakserów inni trą ręcznie, wreszcie dodatek mąki jest też opcjonalny.
To co najważniejsze to dobrej jakości ziemniaki i olej rzepakowy.
Jak dla mnie to taki odpowiednik pizzy jeżeli chodzi o narzut na sztuce
w restauracji! Nie trzeba specjalnego pieca tylko są pracochłonne – czyli tak
jak to jest z bardzo tanimi daniami, które wymagają czasu spędzonego w kuchni.
To co zaoszczędzi się na składnikach to trzeba „dołożyć” w robociźnie.
Składniki (12 sztuk):
·
1 kg ziemniaków (kremowe spisują
się najlepiej),
·
1 cebula,
·
1 łyżka mąki,
·
1 jajko od wybieganej kury,
·
1 ½ łyżeczki soli,
·
500ml oleju do smażenia,
·
śmietana i sól do podania.
Przygotowanie:
Ziemniaki cebulę zetrzeć na
tarce. Odstawić na sitku do odcięknięcia, można dodatkowo wycisnąć. Wbić jajko,
dodać mąkę i sól i wszystko starannie zamieszać. Rozgrzać olej w patelni (lub
rondelku), nakładać chochlą porcje i smażyć aż będą rumiane – uważać przy
przewracaniu.
Podawać z kwaśną śmietaną i solą. W wersji gdy mamy więcej czasu –
podać z gulaszem przygotowanym wcześniej – wtedy będziemy mieli prawdziwe
placki po węgiersku.
pysznie chrupiące :)
OdpowiedzUsuń