Makaronowe roladki z twarożkiem i tuńczykiem – 500kcal
Proporcjonalnie pyszne to swojej niefotogeniczności! fot. D.Szymborska |
W mojej biblioteczce książek kucharskich jest jedna, pozycja do której
wracam zawsze z uśmiechem, przepisy są nieskomplikowane i z kilkudziesięciu już
ugotowanych nie było wpadki – wszystko smaczne! Pewno to zasługa głównego
składnika – makaronu! Dania z jego udziałem są proste, mają dużo węglowodanów i
dzięki milionowi różnych dodatków praktycznie nigdy się nie nudzą. Mała Wielka
Księga Makaronu – nieciekawa okładka, średnie zdjęcia ale za to jakie przepisy!
Można otwierać na chybił trafił, iść do sklepu na zakupy i gotować.
Roladki są pracochłonne, bo płaty lasagne trzeba ugotować, można to
„obejść” używając świeżego makaronu, ale na to wpadłam przy wyciąganiu
ostatniego z garnka…..
Jedna porcja to około 500kcal, w tym 40g białka, 30g tłuszczu i 20g
węglowodanów.
Składniki (4 porcje):
·
12 płatów makaronu lasagne (świeży
nam ułatwi sprawę, bo nie trzeba będzie go gotować,
·
2 puszki tuńczyka w kawałkach w
oleju,
·
3 dymki (biała część),
·
2 ząbki czosnku,
·
rukola (100g),
·
400g twarożku śmietankowego,
·
2 jajka od wybieganych kur,
·
200g startego parmezanu,
·
masło do wysmarowania naczynia,
·
sól i pieprz do doprawienia.
Przygotowanie:
Pyszne roladki makaronowe fot. D.Szymborska |
Płaty lasagne ugotować w osolonej wodzie, rozłożyć na pergaminie lub
plastikowej tacy, tak, by nie przywierały. Można też użyć świeżego makaronu i
nie martwić się tym czy przetrwa w całości gotowanie.
Tuńczyka odsączyć, przełożyć do dużej miski i rozdrobnić widelcem.
Cebulki posiekać, czosnek też. Wymieszać z tuńczykiem, dodać twarożek i rozbełtane
jajka. Posiekać rukolę i dodadać do tuńczyka.
Parmezan utrzeć na tarce, zostawić z 50g do posypania resztę wymieszać
z masą tuńczykowo serową. Warto przed dodaniem jajek doprawić masę pieprzem i
solą.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować
masłem. Najlepiej użyć takiego w którym zwyczajnie pieczemy lasagne. Każdy płat
makaronu nasmarować masą i zwinąć. Zrolowane roladki ułożyć ciasno obok siebie,
posypać startym parmezanem. Piec przez 20 minut, lub chwilkę dłużej tak by góra
zapiekanki była przyrumieniona.
przepysznie :)
OdpowiedzUsuńdokładnie, a jak następnym razem będą ze świeżego makaronu to będzie szybciej!!
UsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńświetny i smaczny :)
UsuńO tak! Uwielbiam takie roladki <3
OdpowiedzUsuń