TRYB JASNY/CIEMNY

Makaronowe roladki z twarożkiem i tuńczykiem – 500kcal

Proporcjonalnie pyszne to swojej niefotogeniczności! fot. D.Szymborska


W mojej biblioteczce książek kucharskich jest jedna, pozycja do której wracam zawsze z uśmiechem, przepisy są nieskomplikowane i z kilkudziesięciu już ugotowanych nie było wpadki – wszystko smaczne! Pewno to zasługa głównego składnika – makaronu! Dania z jego udziałem są proste, mają dużo węglowodanów i dzięki milionowi różnych dodatków praktycznie nigdy się nie nudzą. Mała Wielka Księga Makaronu – nieciekawa okładka, średnie zdjęcia ale za to jakie przepisy! Można otwierać na chybił trafił, iść do sklepu na zakupy i gotować.

Roladki są pracochłonne, bo płaty lasagne trzeba ugotować, można to „obejść” używając świeżego makaronu, ale na to wpadłam przy wyciąganiu ostatniego z garnka…..

Jedna porcja to około 500kcal, w tym 40g białka, 30g tłuszczu i 20g węglowodanów.

Składniki (4 porcje):


·      12 płatów makaronu lasagne (świeży nam ułatwi sprawę, bo nie trzeba będzie go gotować,
·      2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju,
·      3 dymki (biała część),
·      2 ząbki czosnku,
·      rukola (100g),
·      400g twarożku śmietankowego,
·      2 jajka od wybieganych kur,
·      200g startego parmezanu,
·      masło do wysmarowania naczynia,
·      sól i pieprz do doprawienia.

Przygotowanie:

Pyszne roladki makaronowe fot. D.Szymborska


Płaty lasagne ugotować w osolonej wodzie, rozłożyć na pergaminie lub plastikowej tacy, tak, by nie przywierały. Można też użyć świeżego makaronu i nie martwić się tym czy przetrwa w całości gotowanie.

Tuńczyka odsączyć, przełożyć do dużej miski i rozdrobnić widelcem. Cebulki posiekać, czosnek też. Wymieszać z tuńczykiem, dodać twarożek i rozbełtane jajka. Posiekać rukolę i dodadać do tuńczyka.

Parmezan utrzeć na tarce, zostawić z 50g do posypania resztę wymieszać z masą tuńczykowo serową. Warto przed dodaniem jajek doprawić masę pieprzem i solą.


Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Najlepiej użyć takiego w którym zwyczajnie pieczemy lasagne. Każdy płat makaronu nasmarować masą i zwinąć. Zrolowane roladki ułożyć ciasno obok siebie, posypać startym parmezanem. Piec przez 20 minut, lub chwilkę dłużej tak by góra zapiekanki była przyrumieniona.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa