Idealny sos pieczarkowy z kurczakiem i pietruszką
Pysznie, sycąco - brzmi beznadziejnie, ale po treningach, znaczenie tego słowa się zmienia.....fot. D.Szymborska |
Koleżanki blogerki śmieją się ze mnie, że obieram „ze skórki” pieczarki
i figi…..tak serio! Mimo, że zabiera to czas… nawet jak jestem bardzo głodna…..
każdy ma swojego bzika, tak kiedyś było w piosence… inna sprawa, że tak moim
zdaniem jest po prostu smaczniej!
Podsmażane puree z koperkiem a do tego mięso z udek kurczaka ze
śmietaną i smażonymi pieczarkami – idealne połączenie. Jeszcze jakieś Sauvignon
Blanc i kolacja w 30 minut jest gotowa….
Jak łatwo się domyślić ziemniaki były już wcześniej ugotowane,
ugniecione i przechowywane w lodówce. Zgodnie z ideą – nie wyrzucaj, pomyśl,
zjedz…..podgrzewane na małym „ogniu” z dodatkiem masła stały się nie tylko
dodatkiem ale częścią obiadu/kolacji.
Składniki (2 porcje):
·
6 ziemniaków,
·
¼ pęczku koperku,
·
500g pieczarek,
·
400g mięsa z ud wybieganego
kurczaka,
·
250ml śmietany 30% (w kartoniku),
·
pęczek pietruszki,
·
masło (ciężko podać ilość…),
·
sól i pieprz.
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować (osolona woda, żeby było szybciej obrane ziemniaki pokrojone w kostkę), odcedzić, zmiażdżyć i wymieszać z masłem i
koperkiem.
Uwaga – dobrze też smakuję na drugi dzień - wystarczy je podgrzać na patelni teflonowej z
odrobiną masła.
Pieczarki umyć i obrać ze skórki – używam tylko kapeluszy. Pokroić w
grube plastry.
Na dużej patelni roztopić masło i smażyć pieczarki. Posolić – gdy puszczą
dużo wody, odlać ją, dalej smażyć. Na drugiej patelni na maśle usmażyć mięso z
kurczaka – pokrojone w paseczki. Przełożyć do miski wyłożonej papierowym
ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Wymieszać pieczarki z kurczakiem, po chwili smażenia dodać śmietanę.
Odczekać około 5 minut i zmniejszyć „ogień”.
Podgrzać ziemniaki. Dodać siekanej pietruszki do pieczarek w sosie
śmietanowym i podawać natychmiast.
Komentarze
Prześlij komentarz