Kurczak w białym winie z pieczarkami (bez śmietany!)
Sos nie jest biały bo a) nie ma śmietany, b) ma koncentrat pomidorowy....fot. D.Szymborska |
Faza na kuchnię francuską trwa. Dania
jednogarnkowe (prawie) dalej na topie. Przepis mocno zmodyfikowany w stosunku
do tego, oryginalnego bo zamiast wina czerwonego jest wino białe. Nie z
lenistwa, nie z tego, że w kuchni nie było, tylko specjalnie, dla lżejszego
smaku. To chyba Jamie gdzieś dokonał takiego podmienienia i zyskał dużo dobrego
smaku. Warto zmienić utartą ścieżkę.
Przepis z tych na weekend albo długi wolny
wieczór. Idealnie zarezerwować sobie 45 minut czynnego gotowania w kuchni i
jakieś 75 mieszania co pewien czas, czyli gotowania z doskoku.
Co ważne danie idealnie nadaje się do
podgrzewania, dlatego podaję przepis na 6 porcji.
Składniki:
·
14 do 16 nóżek kurczaka (nie
pałek, nie udek tylko to się nazywa podudzia) ze skórą,
·
2 łyżki mąki,
·
250g boczku wędzonego (kroimy w
kostkę),
·
12 dymek (białe części) lub innych
malutkich cebulek,
·
500g pieczarek,
·
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
·
zioła (związane w gazę lub
sznureczkiem) – oregano, tymianek, jak w gazie to jeszcze ziele angielskie i
liść laurowy,
·
butelka białego wytrawnego wina,
·
masło i mąka do zasmażki,
·
½ kostki masła,
·
pęczek natki pietruszki.
Przygotowanie:
Boczek podsmażyć, przecedzić i odłożyć na bok.
Zlać tłuszcz z patelni, odrobinę zostawić, dodać łyżkę masła, roztopić.
Mięso przełożyć do szczelnego i dużego worka,
wsypać mąkę, (1 łyżka) starannie wymieszać.
Smażyć mięso partiami, tak by miało brązową
skórkę – doprawić solą.
Na pozostałym tłuszczu usmażyć cebulki, dodać
masła.
Przełożyć do rondla kurczaka, boczek, cebulki,
wszystko zalać winem i dodać koncentrat pomidorowy i włożyć zioła.
Doprowadzić do wrzenia i gotować przez co
najmniej 60 minut, a jeżeli dysponujemy czasem to nawet 75.
Rozgrzać piekarnik do 150 stopni, przełożyć
kurczaka.
Na maśle obsmażyć pieczarki, dołożyć do kurczaka.
Wyciągnąć z garnka zioła.
Wymieszać mąkę z roztopionym masłem. Dodać
zasmażkę do sosu i trochę odparować.
Przełożyć do rondla lub brytfanki z powrotem
kurczaka i pieczarki. Wszystko delikatnie wymieszać i nakładać na talerze.
Natkę posiekać i posypać nią mięso. Idealnie pasują do tego ziemniaki tłuczone, choć Francuzi pewno podaliby to z grzankami, bagietkami itp.
a ja bym chętnie zdjadła z ryżem.. :)
OdpowiedzUsuń