TRYB JASNY/CIEMNY

Kurczak w białym winie z pieczarkami (bez śmietany!)

Sos nie jest biały bo a) nie ma śmietany, b) ma koncentrat pomidorowy....fot. D.Szymborska


Faza na kuchnię francuską trwa. Dania jednogarnkowe (prawie) dalej na topie. Przepis mocno zmodyfikowany w stosunku do tego, oryginalnego bo zamiast wina czerwonego jest wino białe. Nie z lenistwa, nie z tego, że w kuchni nie było, tylko specjalnie, dla lżejszego smaku. To chyba Jamie gdzieś dokonał takiego podmienienia i zyskał dużo dobrego smaku. Warto zmienić utartą ścieżkę.

Przepis z tych na weekend albo długi wolny wieczór. Idealnie zarezerwować sobie 45 minut czynnego gotowania w kuchni i jakieś 75 mieszania co pewien czas, czyli gotowania z doskoku.

Co ważne danie idealnie nadaje się do podgrzewania, dlatego podaję przepis na 6 porcji.

Składniki:


·      14 do 16 nóżek kurczaka (nie pałek, nie udek tylko to się nazywa podudzia) ze skórą,
·      2 łyżki mąki,
·      250g boczku wędzonego (kroimy w kostkę),
·      12 dymek (białe części) lub innych malutkich cebulek,
·      500g pieczarek,
·      4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
·      zioła (związane w gazę lub sznureczkiem) – oregano, tymianek, jak w gazie to jeszcze ziele angielskie i liść laurowy,
·      butelka białego wytrawnego wina,
·      masło i mąka do zasmażki,
·      ½ kostki masła,
·      pęczek natki pietruszki.

Przygotowanie:

Boczek podsmażyć, przecedzić i odłożyć na bok. Zlać tłuszcz z patelni, odrobinę zostawić, dodać łyżkę masła, roztopić.

Mięso przełożyć do szczelnego i dużego worka, wsypać mąkę, (1 łyżka) starannie wymieszać.
Smażyć mięso partiami, tak by miało brązową skórkę – doprawić solą.

Na pozostałym tłuszczu usmażyć cebulki, dodać masła.

Przełożyć do rondla kurczaka, boczek, cebulki, wszystko zalać winem i dodać koncentrat pomidorowy i włożyć zioła.

Doprowadzić do wrzenia i gotować przez co najmniej 60 minut, a jeżeli dysponujemy czasem to nawet 75.

Rozgrzać piekarnik do 150 stopni, przełożyć kurczaka.

Na maśle obsmażyć pieczarki, dołożyć do kurczaka.

Wyciągnąć z garnka zioła.

Wymieszać mąkę z roztopionym masłem. Dodać zasmażkę do sosu i trochę odparować.


Przełożyć do rondla lub brytfanki z powrotem kurczaka i pieczarki. Wszystko delikatnie wymieszać i nakładać na talerze. 

Natkę posiekać i posypać nią mięso. Idealnie pasują do tego ziemniaki tłuczone, choć Francuzi pewno podaliby to z grzankami, bagietkami itp.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa