Chlebki z niespodzianką – nie marnuję jedzenia!
Jak gotuje Kucharski to zawsze są wypieki! Tutaj proste chlebki, które są idealnym rozwiązaniem dla tych, którym zalegają w lodówce różne wędliny. Choć z drugiej strony one są tak pyszne, że nawet jak nic nie zalega, to warto je upiec!
Ponieważ z piekarnika wyciągam: paelle, kruczaka po baskijsku, ewentualnie zapiekanki, bo inne wypieki nie wychodzą tym bardziej polecam ten przepis, na warsztatach się udał!
Lubię przepisy z serii no waste, bo pozwalają na porządek w lodówce ale przede wszystkim na to, że nic się nie marnuje.
Przypomnę tylko, że przybywa w Polsce Jadłodzielni albo innych miejsc w których można zostawić pełnowartościowe jedzenie. To proste – albo robimy np. takie chlebki albo zanosimy jedzenie do punktu w którym, ci którzy mają go mniej się z niego ucieszą. Można dwa w jednym – dobre chlebki też można zanieść, tym bardziej, że przepis Piotra jest na 20 porcji, więc znowu możemy tego nie przejeść w domu!
Chlebki pieczone były w czasie Akademii Smaku Sokołów, w warszawskich Koszykach.
Szaleństwo warsztatowe widziane z drugiej strony |
Składniki (na 20 porcji):
Ciasto:
- 400 g letniej wody
- 15 g drożdży
- 1 łyżeczki cukru
- 700-750 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczki soli
- Dodatki:
- pasztet
- plasterki szynki
- biała kiełbasa
- jajka ugotowane na twardo
- garść rukoli
Idealnym dodatkiem będzie sos tatarski, jeśli został po świętach
lub
- 4 łyżki chrzanu
- 100 g kwaśniej śmietany
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę, sól i wymieszać, a następnie wyrobić ręką na gładką i elastyczną masę. Uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na 60 g części i każdą lekko rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni.
Na każdym kawałku ułożyć różne dodatki, następnie „zawinąć” w ciasto. Brzegi ciasta dokładnie ze sobą zlepić, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do kolejnego wyrastania na około 15 min. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 min w temperaturze 200°C.
Chrzan wymieszać ze śmietaną.
Wypieki podawać z sosem.
Pomysłowe te chlebki.
OdpowiedzUsuń