Domowe paluszki rybne – bez konserwantów i ulepszaczy



Paluszki rybne podobnie jak paluszki krabowe składają się z wielu rzeczy, w tych pierwszych niedużo jest ryby w tych drugich nie ma nawet kraba!

Dlatego tak ogromnie spodobał mi się przepis Jamie’go Oliviera, nie wymaga smażenia, potrzebna jest za to dobra ryba i smaczny ser, nie wspominając o bułce tartej.

Samo przygotowanie jest szybkie, pieczenie bezproblemowe, a smak – SUPER! 

Uwaga, to z pewnością są zdrowsze paluszki rybne, jednak na pewno nie są daniem niskokalorycznym. Zawartość sera, bułki tartej, a to wszystko podane z domowym sosem curry (majonezowym) czyni danie sycącym i kalorycznym.

Jamie przekonuje, że można użyć różnych ryb. Cóż, nie do końca, zrobiłam paluszki z dorsza i łososia. Te z dorsza się rozpadły i niestety nie należały do najładniej wyglądających, do smacznych i owszem. Dlatego łosoś wygrywa! Paluszki wyszły idealne!


Przepyszne na ciepło idealne do pudełka! fot. D.Szymborska


Z rzeczy potrzebnych to konieczny jest papier do pieczenia, reszta składników tutaj:

  • Filet z łososia, kawałki o długości 5-7cm i szerokości 1,5-2cm, bez skóry, przygotowałam 16 kawałków – to było w granicach 700g ryby,
  • Starty ser cheddar (tarty na małych oczkach tarki), na 16 kawałków zużyłam 100g,
  • Bułka tarta (150g) z opcją większej ilości do dosypania,
  • 4 jajka od wybieganej kury (roztrzepane),
  • Sól i pieprz.


To nie jest pudełeczko po kremie tylko specjalny pojemniczek na sos! fot. D.Szymborska

Przygotowanie:

Odkroić skórę, pokroić rybę, posypać solą i świeżo mielonym pieprzem (z dwóch stron). Przygotować sobie dwie mieszczki – jedna z roztrzepanym jajkiem, drugą z wymieszaną bułką tartą z serem.

Każdy kawałek ryby starannie zamoczyć w jajku i potem obtoczyć w bułce i serze. 
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, paluszki piec przez 17 do 20 minut, patrząc kiedy zaczną się robić złote.


Do paluszków podałam gotowane na parze brokuły i sos curry. Sos curry przygotowałam z majonezu, odrobiny jogurtu naturalnego, curry i soli.

1 komentarz:

Copyright © On Egin Eta Topa