TRYB JASNY/CIEMNY

Marokańska mieszanka ziół – domowy sposób na świetną przyprawę


Kiedyś chodziłam do M&S i po prostu kupowała słoiczek. Nie ma M&S w Polsce to trzeba sobie radzić samemu. Gdybym znała ten przepis to nie wiem, czy bym dalej używała kupnej mieszanki bo ta przygotowana w domu jest przepyszna! Idealnie nadaje się do marynowania drobiu.

Marokańską mieszankę przygotowaliśmy podążając za przepisem ze strony Epicurious, modyfikacje polegały na tym, że w większości używaliśmy wcześniej niesproszkowanych ziół.

Przepis jest z tych bardzo prostych, jest tylko jedno ALE trzeba mieć dobry moździerz!

Porcja, którą uzyskaliśmy wystarczy na zamarynowanie sporej ilości mięsa, myślę, że tak 3x500g co najmniej.

Przyprawa jest dość ostra ale z kurczakiem smakuje wyśmienicie!

Żeby tylko nie kichnąć! fot. D.Szymborska


Składniki:

  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • ¾ łyżeczki czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne,
  • ½ łyżeczki ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki goździków
Przygotowanie:

Po kolei wszystkie składniki (jeżeli to konieczne) zmiażdżyć w moździerzu. Wszystko starannie wymieszać.

Jeżeli chcemy przechowywać naszą mieszankę ziół to warto to robić w szczelnie zamykanym słoiczku.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa