Ziemniaki z mięsem – super przepis
Uwielbiam ziemniaki! Jem je na tyle rzadko, że a) mi się nie nudzą, b) są atrakcją…. Najbardziej lubię te z ogniska. Ale nie takie czarne, węgielki tylko pieczone w żeliwnej brytfance, do tego masło i dużo soli. Parzą palce ale smakują wyśmienicie. A tutaj pomysł na ziemniaki, takie, które są daniem samym w sobie.
Przepis wymyślił Piotr Kucharski, podaję wersję lekko zmodyfikowaną bo zwyczajnie nie jestem przekonana do chipsów z warzywnych skórek. Wiem, wiem, że to zgodne z ideą nie marnowania jedzenia, ale ja za nimi nie przepadam. Takie ziemniaki ugotowaliśmy na warsztatach – Akademia Smaków Sokołów.
Składniki (na 4 osoby):
Wywar/sos:
- kości z pieczonego mięsa np. żeberka
- warzywa – włoszczyzna
- głąb kapusty
- zwiędnięte zioła
- 3 cebule
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, gwiazda anyżu
- 100 g przecieru pomidorowego
- 4 ziemniaki do pieczenia
- łodyga z brokuła
- wędliny (mogą być obeschnięte)
- pieczone mięso
- dymka
Ważne by cieszyć się z przygotowanego dania. Piotr jest świetnym tego przykładem! |
Składniki na wywar (z wyjątkiem przecieru pomidorowego) umieścić w garnku, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu kilka godzin. W trakcie umieścić w metalowym sitku ziemniaki i ugotować je na parze (można podobnie zrobić z innymi warzywami, które chcemy wykorzystać w najbliższym czasie). Gdy wywar się zredukuje, odcedzić go. Do przecedzonego płynu dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze przez jakiś czas aż sos się zagęści.
W czasie gdy wszystko się gotuje przygotować dodatki. Obrać łodygę brokuła i zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach. Wędliny podsmażyć na patelni, aż będą chrupiące. Mięso porwać na kawałki i podsmażyć na patelni. Dymkę posiekać.
Na głęboki talerz wyłożyć ziemniaka przekrojonego na krzyż. Do środka nałożyć ulubione dodatki które wcześniej zostały przygotowane. Dookoła ziemniaka nalać po 2-3 łyżki sosu.
Komentarze
Prześlij komentarz