TRYB JASNY/CIEMNY

Ziemniaki z mięsem – super przepis



Uwielbiam ziemniaki! Jem je na tyle rzadko, że a) mi się nie nudzą, b) są atrakcją…. Najbardziej lubię te z ogniska. Ale nie takie czarne, węgielki tylko pieczone w żeliwnej brytfance, do tego masło i dużo soli. Parzą palce ale smakują wyśmienicie. A tutaj pomysł na ziemniaki, takie, które są daniem samym w sobie.

Przepis wymyślił Piotr Kucharski, podaję wersję lekko zmodyfikowaną bo zwyczajnie nie jestem przekonana do chipsów z warzywnych skórek. Wiem, wiem, że to zgodne z ideą nie marnowania jedzenia, ale ja za nimi nie przepadam. Takie ziemniaki ugotowaliśmy na warsztatach – Akademia Smaków Sokołów.




Składniki (na 4 osoby): 

Wywar/sos:
  • kości z pieczonego mięsa np. żeberka
  • warzywa – włoszczyzna
  • głąb kapusty
  • zwiędnięte zioła
  • 3 cebule
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, gwiazda anyżu 
  • 100 g przecieru pomidorowego
Dodatki:

  • 4 ziemniaki do pieczenia
  • łodyga z brokuła
  • wędliny (mogą być obeschnięte)
  • pieczone mięso
  • dymka
Sposób przygotowania:


Ważne by cieszyć się z przygotowanego dania. Piotr jest świetnym tego przykładem!


Składniki na wywar (z wyjątkiem przecieru pomidorowego) umieścić w garnku, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu kilka godzin. W trakcie umieścić w metalowym sitku ziemniaki i ugotować je na parze (można podobnie zrobić z innymi warzywami, które chcemy wykorzystać w najbliższym czasie). Gdy wywar się zredukuje, odcedzić go. Do przecedzonego płynu dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze przez jakiś czas aż sos się zagęści.

W czasie gdy wszystko się gotuje przygotować dodatki. Obrać łodygę brokuła i zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach. Wędliny podsmażyć na patelni, aż będą chrupiące. Mięso porwać na kawałki i podsmażyć na patelni. Dymkę posiekać.

Na głęboki talerz wyłożyć ziemniaka przekrojonego na krzyż. Do środka nałożyć ulubione dodatki które wcześniej zostały przygotowane. Dookoła ziemniaka nalać po 2-3 łyżki sosu.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa