Wegetariańskie tacos – meksykańska przystawka
Lżejsze od tych mięsnych, a tak samo pyszne! Wegetariańskie tacos to idealna przystawka, albo w większej ilości obiad lub kolacja. Przygotowanie szybkie i proste! Co do domowego pieczenia placków to się nie wypowiadam, bo jakoś jeszcze nie posiadam tej funkcji w portfolio, którym chciałabym się pochwalić…
Nasza wersja wegetariańskich tacos to: guacamole (takie robione tłuczkiem do ziemniaków!) pomidorki koktajlowe z kolendrą, kukurydza z fasolą z dużą ilością kuminu i kwaśna śmietana! Proste, prawda? Jak pyszne, to sami musicie sprawdzić! Co ważne, wszystkie składniki można przygotować wcześniej, potem tylko trzeba podgrzać kukurydzę z fasolą i tortillę i wszystko gotowe!
Składniki:
- 3 dojrzałe, bio awokado – czytamy etykiety i staramy się o takie, które nie jest z Meksyku i nie jest tak zwanym krwawym awokado,
- oliwa (2 łyżki)
- Duży pęczek kolendry,
- Dużo kuminu (najlepiej samemu utłuc w moździerzu) np. 2 płaskie łyżki,
- Sok z cytryny (do guacamole),
- Sok z limonki (do pomidorków),
- Słodka papryka (2 łyżki),
- Ostra papryka (2 łyżeczki),
- Pomidorki koktajlowe (250g),
- Kwaśna śmietana (kilka łyżek),
- Puszka kukurydzy (duża),
- Puszka czerwonej fasoli,
- Sól i pieprz.
Pyszne soft tacos z super dodatkami! Taka meksykańska przystawka to prawdziwy przysmak fot. D.Szymborska |
Przygotowanie:
Podsmażyć cebulę na patelni, dodać odcedzoną kukurydzę i przelaną wodą czerwoną fasolę. Doprawić kuminem i dwoma rodzajami papryki. Smażyć przez chwilę.
Awokado rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać kumin (łyżka), sok z cytryny, sól i pieprz, posiekaną kolendrę (1/2 pęczka) i oliwę, starannie zamieszać.
Pomidorki umyć, przełożyć do blendera, ½ pęczka kolendry, sok z limonki, pieprz i sól. Super pomidorkowemu sosowi ostrości dodaje odrobina wody ze słoika z papryczkami jalapeno. Ważne żeby przed podaniem pomidorkowego sosu odcedzić go na sitku, tak żeby pozbyć się zbyt dużej ilości wody.
Wszystkie sosy można przechowywać w lodówce przez około 2 dni. Koniecznie podgrzać kukurydzę i fasolę przed podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz