TRYB JASNY/CIEMNY

Wegetariańskie tacos – meksykańska przystawka


Lżejsze od tych mięsnych, a tak samo pyszne! Wegetariańskie tacos to idealna przystawka, albo w większej ilości obiad lub kolacja. Przygotowanie szybkie i proste! Co do domowego pieczenia placków to się nie wypowiadam, bo jakoś jeszcze nie posiadam tej funkcji w portfolio, którym chciałabym się pochwalić…

Nasza wersja wegetariańskich tacos to: guacamole (takie robione tłuczkiem do ziemniaków!) pomidorki koktajlowe z kolendrą, kukurydza z fasolą z dużą ilością kuminu i kwaśna śmietana! Proste, prawda? Jak pyszne, to sami musicie sprawdzić! Co ważne, wszystkie składniki można przygotować wcześniej, potem tylko trzeba podgrzać kukurydzę z fasolą i tortillę i wszystko gotowe!

Składniki:

  • 3 dojrzałe, bio awokado – czytamy etykiety i staramy się o takie, które nie jest z Meksyku i nie jest tak zwanym krwawym awokado,
  • oliwa (2 łyżki)
  • Duży pęczek kolendry,
  • Dużo kuminu (najlepiej samemu utłuc w moździerzu) np. 2 płaskie łyżki,
  • Sok z cytryny (do guacamole),
  • Sok z limonki (do pomidorków),
  • Słodka papryka (2 łyżki),
  • Ostra papryka (2 łyżeczki),
  • Pomidorki koktajlowe (250g),
  • Kwaśna śmietana (kilka łyżek),
  • Puszka kukurydzy (duża),
  • Puszka czerwonej fasoli,
  • Sól i pieprz.


Pyszne soft tacos z super dodatkami! Taka meksykańska przystawka to prawdziwy przysmak fot. D.Szymborska

Przygotowanie:

Podsmażyć cebulę na patelni, dodać odcedzoną kukurydzę i przelaną wodą czerwoną fasolę. Doprawić kuminem i dwoma rodzajami papryki. Smażyć przez chwilę.

Awokado rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać kumin (łyżka), sok z cytryny, sól i pieprz, posiekaną kolendrę (1/2 pęczka) i oliwę, starannie zamieszać.

Pomidorki umyć, przełożyć do blendera, ½ pęczka kolendry, sok z limonki, pieprz i sól. Super pomidorkowemu sosowi ostrości dodaje odrobina wody ze słoika z papryczkami jalapeno. Ważne żeby przed podaniem pomidorkowego sosu odcedzić go na sitku, tak żeby pozbyć się zbyt dużej ilości wody.

Wszystkie sosy można przechowywać w lodówce przez około 2 dni. Koniecznie podgrzać kukurydzę i fasolę przed podaniem.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa