TRYB JASNY/CIEMNY

No waste – krokiety z kaszy mazurskiej


Tak, wiem Hiszpanie nie uznają krokietów bez beszamelu. Tutaj winę zwalę na Piotrka Kucharskiego (tego, którego książką o Chlebie się zachwycam od kilku lat, jedząc domowy chleb), który zaproponował taki przepis w czasie Akademii Smaków Sokołów.

Krokieciki są łatwe do przygotowania a zgodne z ideą no waste – nie marnuję jedzenia, bo wykorzystać możemy do nich to co zalega w lodówce.

Myślę, że przepis przyda się najbardziej po Świętach Wielkanocnych, które w wielu domach kojarzą się z wielkimi zakupami wędlin, które po dwóch, trzech dniach przejedzą się każdemu….

Przygotowanie jest szybkie, przepis prosty i co ważne modyfikowalny w stosunku do tego co mamy w lodówce. Potrzebna jest kasza to pewne, a reszta trochę zależy od naszej fantazji.

A efekt? Nie powiem spodziewałam, że będą takie pyszne!!

Z warsztatami jest podobnie jak z zawodami, zdjęcie przed zawsze ładniejsze! tu z Piotrkiem Kucharskim 


Składniki (na 4 osoby):

  • 300 g ugotowanej kaszy mazurskiej
  • 100 g wędlin
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  • olej z pestek winogron do smażenia
Sos:

  • 3-4 łyżki pasty Sokołów Wieprzowina z grillowaną papryką
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • garść orzechów włoskich
  • kmin rzymski
  • czarnuszka
  • wędzona papryka
  • sól i pieprz
  • rzeżucha do dekoracji


Przygotowanie:

Jeden nie wystarczy, uprzedzam....fot. D.Szymborska


Kaszę wypłukać na sicie. Przełożyć do garnka i zalać, aby poziom wody był 1 cm powyżej kaszy. Gotować na wolnym ogniu, często mieszając. Po około 10 minutach wyłączyć i odstawić pod przykryciem, żeby kasza doszła. Następnie wystudzić. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na patelni, dodać pokrojone w kostkę wędliny. Wymieszać cebulę z czosnkiem, wędliny, posiekaną natkę pietruszki i kaszę. Dodać jajka, ponownie wymieszać i dodać tyle bułki tartej, aby można było formować okrągłe kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki obtoczyć w bułce tartej i smażyć na głębokim rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru.

W tym czasie wymieszać pastę mięsno-warzywną z oliwą z oliwek. Orzechy podprażyć na patelni, obrać ze skórki i zmiksować. Orzechy wymieszać z pastą (jeśli jest zbyt gęsta dodać więcej oliwy z oliwek), doprawić przyprawami według uznania. Udekorować rzeżuchą.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa