No waste – krokiety z kaszy mazurskiej
Tak, wiem Hiszpanie nie uznają krokietów bez beszamelu. Tutaj winę zwalę na Piotrka Kucharskiego (tego, którego książką o Chlebie się zachwycam od kilku lat, jedząc domowy chleb), który zaproponował taki przepis w czasie Akademii Smaków Sokołów.
Krokieciki są łatwe do przygotowania a zgodne z ideą no waste – nie marnuję jedzenia, bo wykorzystać możemy do nich to co zalega w lodówce.
Myślę, że przepis przyda się najbardziej po Świętach Wielkanocnych, które w wielu domach kojarzą się z wielkimi zakupami wędlin, które po dwóch, trzech dniach przejedzą się każdemu….
Przygotowanie jest szybkie, przepis prosty i co ważne modyfikowalny w stosunku do tego co mamy w lodówce. Potrzebna jest kasza to pewne, a reszta trochę zależy od naszej fantazji.
A efekt? Nie powiem spodziewałam, że będą takie pyszne!!
Z warsztatami jest podobnie jak z zawodami, zdjęcie przed zawsze ładniejsze! tu z Piotrkiem Kucharskim |
Składniki (na 4 osoby):
- 300 g ugotowanej kaszy mazurskiej
- 100 g wędlin
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól i pieprz
- olej z pestek winogron do smażenia
- 3-4 łyżki pasty Sokołów Wieprzowina z grillowaną papryką
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- garść orzechów włoskich
- kmin rzymski
- czarnuszka
- wędzona papryka
- sól i pieprz
- rzeżucha do dekoracji
Przygotowanie:
Jeden nie wystarczy, uprzedzam....fot. D.Szymborska |
Kaszę wypłukać na sicie. Przełożyć do garnka i zalać, aby poziom wody był 1 cm powyżej kaszy. Gotować na wolnym ogniu, często mieszając. Po około 10 minutach wyłączyć i odstawić pod przykryciem, żeby kasza doszła. Następnie wystudzić. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na patelni, dodać pokrojone w kostkę wędliny. Wymieszać cebulę z czosnkiem, wędliny, posiekaną natkę pietruszki i kaszę. Dodać jajka, ponownie wymieszać i dodać tyle bułki tartej, aby można było formować okrągłe kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki obtoczyć w bułce tartej i smażyć na głębokim rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru.
W tym czasie wymieszać pastę mięsno-warzywną z oliwą z oliwek. Orzechy podprażyć na patelni, obrać ze skórki i zmiksować. Orzechy wymieszać z pastą (jeśli jest zbyt gęsta dodać więcej oliwy z oliwek), doprawić przyprawami według uznania. Udekorować rzeżuchą.
Komentarze
Prześlij komentarz