Jajka poche na grzance z awokado i łososiem


Śniadanie doskonałe – oczywiście, śniadanie eleganckie – jak najbardziej. Śniadanie marzeń – tak, bo marzenia są żeby je spełniać!

Po przecięciu nożem, na gorącą grzankę rozlewa się płynne żółtko, czerwony pieprz dodaje pikanterii a awokado uwodzi kuminowym smakiem.

Jak dla mnie to jest właśnie śniadanie doskonałe! Ba, nawet podwójnie doskonałe, bo na dwóch grzankach.

Jajka poche to moja nowa miłość! Lepsze od tych na miękko bo nie trzeba obierać ze skorupki! ha! fot. D.Szymborska

Wy też tak macie, że planujecie, wymyślacie i nie możecie się doczekać, kiedy wymarzone danie trafi na Wasz talerz? Ja tak mam, szczególnie w weekendy, gdy jeszcze przed wejściem na siłownie już wiem co chcę zjeść po treningu….

Zatem, to nie tylko śniadanie doskonałe, to idealny brunch też….

Uwaga, nie trzeba octu, mieszania ani innych utrudnień – jajka poche przygotowujemy dzięki wykorzystaniu foli spożywczej. Tak, wiem, że plastik, ale czytałam, że nie przenika do jedzenia, bo….jest to folia spożywcza…

By przygotować jajka poche potrzebujemy: folii spożywczej, odrobiny oleju i dobrych jajek od wybieganej kury.

Do doskonałej pasty z awokado przyda się nam: dojrzałe awokado, sok z cytryny i kumin.

A nasmarowane oliwą kromki bagietki warto podpiec w piekarniku.

Bez mieszania wody z octem i całej zabawy, żeby nic się nie rozpadło! fot. D.Szymborska


To teraz instrukcja - krok po kroku:

  • Pasta z awokado – rozgnieść awokado, dodać sok wyciśnięty z ½ cytryny, doprawić kuminem, solą i pieprzem.
  • Ukrojone po skosie kromki z bagietki nasmarować (pędzelkiem) oliwą i podpiec w piekarniku.
  • Przygotować dwie miseczki, jedną wyłożyć folią spożywczą, dodać odrobinę oleju, do drugiej delikatnie wbić jajko, przelać do tej z folią, zawiązać mieszek. Zagotować wodę w garnku. Gdy będzie wrzała delikatnie włożyć mieszki z jajkami, gotować 4 ½ minuty. Delikatnie wyciągnąć i rozciąć folię.
  • W moździerzu rozetrzeć czerwony pieprz.
Złożyć kanapki, pamiętając o dodaniu wędzonego łososia!


Smacznego!

2 komentarze:

  1. awokado i łosos - uwielbiam to polaczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też! a z tymi jajkami w koszulkach to już jest super smacznie :)

      Usuń

Copyright © On Egin Eta Topa