Hinduskie słoiki – pomysł na kolację – sprawdzone patenty!
Grillownay bakłażan, chlebek naan z dwoma sosami i dipem śmietanowo miętowym fot. D.Szymborska |
Uwielbiam hinduskie sosy do mięsa i warzyw. Z jednej strony wielość
smaków z drugiej naprawdę proste przepisy, pozwalające cieszyć się różnymi
aromatami.
W Polsce najpopularniejszym producentem jest firma Patak’s która
przygotowuje naprawdę smaczne sosy, których skład nie przeraża ilością
sztucznych dodatków, jednak moimi ulubionymi są sosy z Mark&Spencer, który
właśnie zamyka ostatnie sklepy w Polsce. Szkoda.
Pewno, że można sos zrobić samemu, ale te „słoikowe” są bardzo smaczne
i co ważne, gdy gotujemy w tygodniu – wygodne i szybkie!
Lubię „słoikowe” sosy bo pozwalają przygotować w tym samym czasie dwa
różne dania! Oto mój przepis na hinduską kolację – 60 minut gotowania i na
stole są: dwa sosy albo w wersji mięsnej albo warzywnej, grillowane warzywa,
dipy jogurtowe lub śmietanowe.
To co ważne to dodając różne warzywa do tego samego sosu możemy się
cieszyć różnymi smakami i ten sam sos się nam nie znudzi!
Oto proste zasady, dzięki, którym zwykły „słoikowy” sos zmieni się w
super smaczne danie:
Wielka porcja na szczęście lekko strawnego jedzenia! fot. D.Szymborska |
·
Zanim dodasz sos, na oliwie
podsmaż pokrojoną w piórka cebulę – pasuje do każdego sosu,
·
Gdy cebula będzie przysmażona
dodaj mięso – jeżeli przygotowujesz wersję wegetariańską – pomiń ten krok,
mięso przysmaż zanim dodasz sos – dzięki temu będzie dużo smaczniejsze.
Najlepiej smakuje mięso z udek kurczaka lub jagnięcina, dobre też są filety z
piersi indyczych,
·
Dodaj sos, jeżeli planujesz
przygotować danie z dodatkowymi warzywami – polecam taką wersję – to w
przypadku dodawania bakłażana polecam dolanie ½ słoika wody,
·
Gdy już wymieszasz sos z mięsem,
cebulą, dodasz warzywa to przykryj patelnię i poczekaj aż warzywa będą gotowe.
W przypadku ziemniaków – wybierz malutkie i sprawdzaj widelcem czy są dobre,
super smakuje też cukinia (krój w dużą kostkę),
·
Gdy masz zajęte dwa palniki na
których w patelniach dochodzą sosy, na trzecim rozgrzej patelnię grillową,
używając odrobiny oliwy grilluj plastry cukinii i bakłażana, koniecznie
odkładaj je na papierowe ręczniki kuchenne, dzięki, którym pozbędziesz się
nadmiaru tłuszczu,
·
Przygotowuj sos – posiekaj garść
mięty, wymieszaj w większej misce ze śmietaną lub w wersji mniej kalorycznej z
jogurtem greckim i obficie posól, jeżeli czas pozwoli odłóż dip do lodówki,
żeby się „przegryzł”,
·
Bardzo podoba mi się pomysł Jamie’go
Oliviera, żeby każdemu z biesiadników położyć na talerzu gorący chlebek naan i
na nim każdy sobie układa sosy, dodatki i dipy według swojego uznania,
·
Wreszcie do takich dań „słoikowych”
świetnie pasuje dobrze schłodzone różowe, wytrawne wino, które owocowością
będzie przełamywać ostrość hinduskiego sosu,
·
Na koniec świetna informacja –
sosy (jeżeli nie jest to zabronione przez producenta – etykieta) można
podgrzewać i tak jak bigos tylko zyskują na smaku!
Smacznego hinduskiego!
Komentarze
Prześlij komentarz