TRYB JASNY/CIEMNY

Tod mun khao phod – czyli tajskie kotleciki z kukurydzą

Przepyszne kotleciki o ciekawym, azjatyckim smaku fot. D.Szymborska


Upały, duszno to tajskie jedzenie pasuje do klimatu. Ken Hom to jeden z moich ulubionych autorów łatwych, azjatyckich przepisów, większość (z wyjątkiem pulpecików rybnych) wychodzi przesmacznie.

Pulpeciki z kukurydzą nie są zbyt skomplikowaną potrawą, dzięki dodatkom mięso pozostaje smaczne, niewysuszone i smakuje wyśmienicie na gorąco i zimno. W wersji na zimno rewelacyjnie smakują jako dodatek do kanapki (sprawdzone!!!!).

To co mi się smakuje najbardziej w tych kotlecikach to ziarenka kukurydzy, które cudownie chrupią. Owszem pulpeciki smażone są w głębokim tłuszczu, ale starannie odsądzone na papierowych ręcznikach kuchennych nie są zupełnie tłuste!

Składniki (12 sztuk):


·      500g mięsa wieprzowego (tłustego) mielonego,
·      400g kukurydzy  z puszki,
·      pęczek tajskiej bazylii,
·      imbir (kawałek wielkości kciuka),
·      1 papryczka chili,
·      3 szalotki,
·      3 łyżki sosu rybnego,
·      1 łyżeczka cukru,
·      2 łyżki mąki kukurydzianej,
·      3 jajka od wybieganych kur,
·      olej do smażenia.

Przygotowanie:


Zmiksować 200g kukurydzy z chili, szalotkami, bazylią i sosem rybnym, na sam koniec dodać cukier. Wymieszać wszystko z mięsem i rozbełtanymi jajkami i mąką kukurydzianą. Dodać resztę kukurydzy. Rozgrzać w garnku lub patelni olej. Jak będzie zaczynał dymić, nakładać łyżką sporej wielkości porcje mięsno warzywnej masy. Smażyć przez 2 minuty, po czym delikatnie przewrócić na drugą stronę, smażyć kolejne 2 minuty. Przełożyć na papierowy ręcznik kuchenny. Pozwolić nadmiarowi tłuszczu ściec. Podawać albo gorące albo schłodzić i traktować jako zimną przekąskę. Idealnie smakują z sosem słodko kwaśnym lub śmietankowym ziołowym.

Komentarze

  1. Chętnie wypróbuję taki przepis! Kotleciki wyglądają wprost bajecznie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam :) każdej wielbicielce azjatyckiej kuchni :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa