Tod mun khao phod – czyli tajskie kotleciki z kukurydzą
Przepyszne kotleciki o ciekawym, azjatyckim smaku fot. D.Szymborska |
Upały, duszno to tajskie jedzenie pasuje do klimatu. Ken Hom to jeden z
moich ulubionych autorów łatwych, azjatyckich przepisów, większość (z wyjątkiem
pulpecików rybnych) wychodzi przesmacznie.
Pulpeciki z kukurydzą nie są zbyt skomplikowaną potrawą, dzięki
dodatkom mięso pozostaje smaczne, niewysuszone i smakuje wyśmienicie na gorąco
i zimno. W wersji na zimno rewelacyjnie smakują jako dodatek do kanapki
(sprawdzone!!!!).
To co mi się smakuje najbardziej w tych kotlecikach to ziarenka
kukurydzy, które cudownie chrupią. Owszem pulpeciki smażone są w głębokim
tłuszczu, ale starannie odsądzone na papierowych ręcznikach kuchennych nie są
zupełnie tłuste!
Składniki (12 sztuk):
·
500g mięsa wieprzowego (tłustego)
mielonego,
·
400g kukurydzy z puszki,
·
pęczek tajskiej bazylii,
·
imbir (kawałek wielkości kciuka),
·
1 papryczka chili,
·
3 szalotki,
·
3 łyżki sosu rybnego,
·
1 łyżeczka cukru,
·
2 łyżki mąki kukurydzianej,
·
3 jajka od wybieganych kur,
·
olej do smażenia.
Przygotowanie:
Zmiksować 200g kukurydzy z chili, szalotkami, bazylią i sosem rybnym,
na sam koniec dodać cukier. Wymieszać wszystko z mięsem i rozbełtanymi jajkami
i mąką kukurydzianą. Dodać resztę kukurydzy. Rozgrzać w garnku lub patelni
olej. Jak będzie zaczynał dymić, nakładać łyżką sporej wielkości porcje mięsno
warzywnej masy. Smażyć przez 2 minuty, po czym delikatnie przewrócić na drugą
stronę, smażyć kolejne 2 minuty. Przełożyć na papierowy ręcznik kuchenny.
Pozwolić nadmiarowi tłuszczu ściec. Podawać albo gorące albo schłodzić i
traktować jako zimną przekąskę. Idealnie smakują z sosem słodko kwaśnym lub
śmietankowym ziołowym.
Chętnie wypróbuję taki przepis! Kotleciki wyglądają wprost bajecznie :D
OdpowiedzUsuńpolecam :) każdej wielbicielce azjatyckiej kuchni :)
Usuń