Amerykańsko-polska kanapka czyli burger z oscypkiem
Przepyszna kanapka w polsko-amerykańskim stylu fot. D.Szymborska |
Dziś biegałam w Lesie Młocińskim, Puchar Maratonu Warszawskiego, gdy
się zapisywałam albo tego nie było na stronie, albo zwyczajnie nie doczytałam,
że dwadzieścia kilometrów będzie do przebiegnięcia po 6 (słownie: sześciu!!!)
pętelkach. Jak sama mam zrobić długie wybieganie to mam taką
dziesięciokilometrową pętlę w Lesie Kabackim, dlatego, że nie przepadam za
bieganiem w kółko. Dlatego kilometrówki na stadionie są dla mnie taką wielką
zmorą. W każdym razie na każdej z dzisiejszych 6 kółek wypełnione było
myśleniem co bym to zjadła, a dokładniej jak przygotować burgera. Na biegu, a
bardziej wybieganiu spaliłam 1114kcal….
Wolę nie wyliczać kaloryczności tej kanapki, bo tak jak
sezonowana, mielona wołowina z antrykotu nie miała zbyt dużej wartości, tak
oscypki i żurawina… i ta bułka….coś za coś było super pysznie!
Składniki (jedna amerykańsko-polska kanapka):
·
Bułka maślana,
·
150 (tu na zdjęciu było 130g i
widać, że kotlet był za mały),
·
trzy plastry oscypka,
·
kilka łyżek żurawiny (tutaj była
taka ze szwedzkiego sklepu z meblami – bardzo, słodka, ale według etykiety
BIO),
·
rukola,
·
plaster pomidora,
·
odrobina ketchupu.
Przygotowanie:
Uformować z misa kotlet – przydaje się „ring”. Rozgrzać patelnię i
usmażyć kotlet – wersja dobrze wypieczona, ale nie przesuszona to 4 minut z
jednej i 3 z drugiej strony. Bułkę (przekrojoną) albo podgrzać w piekarniku
albo zgrillować na patelni grillowej. Oscypek zgrillować na patelni. Ułożyć
wszystkie składniki i podawać od razu. Bułka+rukola+oscypek+żurawina+kotlet+plaster
pomidora+ketchup+góra bułki.
Selfie przed zawodami fot. D.Szymborska |
Komentarze
Prześlij komentarz