8 wskazówek jak uprawiać pomidory na balkonie
Da się! 7 piętro w warszawskim bloku i tyle pysznych pomidorów! fot. D.Szymborska |
O tym, że jak co roku mam zioła w doniczkach to już pisałam (klik
TUTAJ), a teraz pora pochwalić się pomidorami! Wszystko zadziałało! Chcecie za
rok robić sobie domową caprese? Najprostsze sałatki z pomidorów i oliwy… nie
wspominając o ćwiartkach pomidorów do śniadania…
Brzmi super smacznie, prawda? Ponad miesiąc czekania, podlewania i
doglądania, ale warto bo efekt bardzo, ale to bardzo smaczny.
W przyszłym sezonie upraw balkonowych zamierzam postawić właśnie na
pomidory, wprowadzić jeszcze paprykę i z pewnością nie będę się porywać na
sałaty, bo owszem smakują genialnie, ale zwyczajnie zajmują bardzo dużo miejsca
w donicach. Powierzchnie mam ograniczoną, więc muszę wybierać smaczne i wydajne
rośliny, z jednej sadzonki pomidorów uzyskuję trochę mniej niż kilogram
przepysznych owoców…
Chcesz za rok jeść pomidory ze swojego balkonu? Oto lista sprawdzonych
wskazówek:
·
Nasiona lub sadzonki? Początkującym
ogrodnikom polecam sadzonki z dobrego gospodarstwa, większa pewność udanych
zbiorów,
·
Ziemia – wystarczy uniwersalna,
·
Donice – ceramiczne, bo są „oddychające”,
·
Po dwa krzaczki a donicy o
średnicy 50cm – owszem gęsto ale na tyle, że rośliny dobrze rosną,
·
Podparcie i podwiązywanie –
klasycznie – palik, patyczek i sznureczki, tam gdzie jest dużo kwiatów/owoców,
·
Podlewanie – codziennie lub
rzadziej gdy ziemia jest mokra, bo np. donice stoją w takim miejscu na
balkonie, że pada na nie deszcz,
·
Zapylanie – można lekko pomóc
pszczołom – pstryknąć palcem w każdy kwiatek,
·
Obrywanie liści – tak, gdy już są
kwiaty/owoce po to by więcej soków rośliny trafiało do owoców a nie jak to się
mówi „szło w liście”.
Koszt – ziemia 10PLN, sadzonki 24PLN, doniczki
– już miałam wcześniej, woda – trzeba się liczyć 150 litrami wody do czasu
uzyskania dojrzałych pomidorów.
Jednym słowem, to nie jest tania „zabawa”, jeżeli popatrzymy na ceny pomidorów w sklepach.
Coś za coś – smak,
ekologiczność i radość z tego, że udało się nam uzyskać takie plony – a to
wszystko jest bezcenne!
Komentarze
Prześlij komentarz