Prawdziwa grecka sałatka – sprawdzony przepis na sycącą przekąskę w upały
Takie proste - wystarczy mieć tylko pyszne, sezonowe składniki i oryginalną fetę! fot. D.Szymborska |
Po czterech godzinach (z hakiem) wróciliśmy z wycieczki rowerowej. Niby
spokojna jazda, z przerwą na kawę, ale temperatura robi swoje – licznik
rowerowy pokazał, że średnio było 29 stopni….gorąco. Jak zwykle opalenizna pod
spodenki i bluzeczkę jeszcze mocniej utrwalona, najśmieszniej wygląda na udach
– mam różnej długości spodenki rowerowe więc pasków jest kilka….
Upał, głód i ochota zjedzenia czegoś na szybko. Tym bardziej, że jeszcze
wczoraj umówiliśmy się, że jedziemy na kulinarną wycieczkę do Grecji. Dania
wybrane – sałatka, zapiekanka i szaszłyki (wszystko w krótce opiszę) nic tylko
jeść i gotować. Miały jeszcze być pierożki w cieście filo, ale i tak myślę, że
musaka da nam w kość bo włączenia piernika w taki upał czyli kuchnię
zdecydowanie zbyt bardzo nagrzanym pomieszczeniem.
Sałatka grecka nie ma sałaty, to tak tylko dla przypomnienia. Jej
najbardziej klasyczna wersja, różni się od tej mojej w głębokim talerzu
dodatkiem cebuli. Niestety mój żołądek odmawia ostatnio trawienia surowej
cebuli więc zrezygnowałam z tego dodatku.
Jedna porcja to około 270kcal, pod warunkiem, że jemy samą sałatkę bez chleba czy innych kalorycznych dodatków!
Składniki (3 porcje):
·
4 duże pomidory – to jest sezon!
Więc mamy pewność, że sałatka będzie pyszna!
·
1 ogórek wężowy,
·
½ czerwonej cebuli (ja nie jem),
·
16 oliwek Kalamata,
·
1 łyżeczka suszonego oregano,
·
85g fety,
·
4 łyżeczki greckiej oliwy,
·
sól do smaku.
Przygotowanie:
Pomidory pokroić w kostkę, pamiętając o wykrojeniu gniazd nasiennych.
Ogórek obrać ze skóry, przekroić na pół, pozbyć się pestek i pokroić w kostkę.
Fetę odcedzić i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce.
Dla tych co lubią cebulę – obrać i pokroić w cieniutkie plastry na mandolinie
lub tarce.
Sałatka grecka świetnie smakuje z bagietką, jest czym wyjadać
aromatyczny sos!
Komentarze
Prześlij komentarz