Thua pak-a-phad prig czyli bób na sposób azjatycki
Zupełnie inny sposób przygotowania bobu, dodatek pasty curry jest super smacznym pomysłem! fot. D.Szymborska |
Pasta śniadaniowa – zjedzona (przepis TUTAJ) to pora na bardziej
egzotyczną wersję bobu. Niezawodny Ken Hom poleca bardzo prosty przepis na bób
na ostro. 15 minut w kuchni i idealna przystawka, albo dodatek do dania
głównego.
Wersja tajska jest pikantna, wyrazista i bardzo smaczna. U mnie
będzie to dodatek do tajskiej kolacji, bób smakuje najlepiej na gorąco, można
go przygotować wcześniej i przed podaniem na szybko, delikatnie mieszając
podsmażyć w woku lub na patelni.
Składniki:
·
500g świeżego bobu,
·
3 szalotki,
·
½ papryczki chili,
·
olej arachidowy do smażenia,
·
1 łyżeczka pasty curry –
czerwonej,
·
1 łyżka sosu rybnego,
·
1 łyżeczka cukru,
·
sól i cukier do gotowania bobu.
Przygotowanie:
Bób wrzucić do posolonego wrzątku z dodatkiem jednej łyżeczki cukru.
Gotować przez 4 minuty, odcedzić i przelać zimną wodą. Obrać z łupinek. Na
dużej patelni rozgrzać olej arachidowy (2 łyżki), poczekać aż zacznie dymić,
wrzucić szalotki i chilli. Mieszać energicznie żeby warzywa nie przywarły. Po 2
minutach dodać bób, pastę curry, cukier, sos rybny. Wszystko bardzo starannie wymieszać,
smażyć przez kolejne 4 minuty, delikatnie mieszając. Podawać jak przystawkę lub
dodatek do tajskiej kolacji.
Komentarze
Prześlij komentarz