Ninja w barze czyli dwa egzotyczne koktajle z sake
Zabawa w barmankę za profesjonalnie wyposażonym barze sprawia dużo radości |
Najpierw teoria a potem praktyka. Jak już wiedziałam o tym z czego i
jak wyprodukować sake, to mogłam zacząć przygotowywać drinki na bazie tego
alkoholu.
Trzymając się zasady, ma być smacznie i jak najmniej alkoholowo nauczyłam się dwóch świetnych kombinacji.
Trzymając się zasady, ma być smacznie i jak najmniej alkoholowo nauczyłam się dwóch świetnych kombinacji.
Obydwa koktajle są naprawdę smaczne, da się je przygotować używając
tylko 20 lub 40ml sake, które dla przypomnienia nie jest alkoholem
wysokoprocentowym. Jednym słowem smacznie ale mało alkoholowo, czyli tak jak
lubię najbardziej!
Koktajle przygotowywaliśmy – warsztaty były dla blogerów, miłośników
alkoholi, managerów restauracji – na bazie sake NINJA, która jest „spokojna”
jeżeli chodzi o doznania smakowe, jest przeźroczysta i nie pozostawia osadu –
to wszystko ważne w przypadku przygotowywania drinku.
Co ważne dwa drinki są proste w przygotowaniu, wystarczy mieć „odporną”
na miażdżenie szklankę, sitko i dużo lodu! Podobał mi się pomysł łączenia
smaków, które są dostępne w sklepach. Nie ma nic gorszego niż na warsztatach
nauczyć się przygotowywać coś (danie/drink), którego potem nie można powtórzyć
w swojej kuchni bo pracowało się z
produktami, które są zupełnie niedostępne w polskich sklepach.
Shibuya – pierwszy orzeźwiający drink na bazie ogórków, soków i oczywiście
sake
Shibuya - czyli ogórki z sake Ninja fot. D.Szymborska |
Składniki:
·
4 plastry ogórka (obrane ze
skórki),
·
3 owocki lychee,
·
6 listków mięty,
·
20ml sake (w oryginalnym przepisie
z warsztatów było 30ml),
·
20ml soku jabłkowego,
·
20ml soku anansowego.
Przygotowanie:
W szklance lub szklanicy barmańskiej (jak mamy) rozgnieść górki i
lychee, na sam koniec dodać listki mięty. Dolać sake i soki, wrzucić kostki
lodu, bardzo starannie wymieszać. Do szklanki włożyć kilka kostek lodu,
odcedzić drink i udekorować listkami mięty.
Lemoniadowy, letni i gazowany drink z sake fot. D.Szymborska |
Roppongi Hills - to słodszy drink, który
idealnie, moim zdaniem nadaje się na lato, którego tak bardzo się nie mogę
doczekać!
Składniki:
·
2 owoce kumquatu,
·
6 listków bazylii,
·
10ml syropu cukrowego,
·
40ml sake (w oryginalnym przepisie
60),
·
woda gazowana (mocno).
Przygotowanie:
Zmiażdżyć owoce, dodać bazylię, syrop, sake, wszystko starannie
wymieszać z kostkami lodu. Do szklanki włożyć kilka kostek lodu, odcedzić drink
i uzupełnić w szklance wodą mineralną i wymieszać.
Bardzo oficjalny dyplom po szkoleniu...fot.D.Szymborska |
Zazdroszczę takiego szkolenia, u mnie takich niestety nie organizują.
OdpowiedzUsuńmoże jak sake będzie bardziej popularna to takich spotkań będzie więcej :)
Usuń