22 lutego 2017

Ninja w barze czyli dwa egzotyczne koktajle z sake

Zabawa w barmankę za profesjonalnie wyposażonym barze sprawia dużo radości


Najpierw teoria a potem praktyka. Jak już wiedziałam o tym z czego i jak wyprodukować sake, to mogłam zacząć przygotowywać drinki na bazie tego alkoholu. 

Trzymając się zasady, ma być smacznie i jak najmniej alkoholowo nauczyłam się dwóch świetnych kombinacji.

Obydwa koktajle są naprawdę smaczne, da się je przygotować używając tylko 20 lub 40ml sake, które dla przypomnienia nie jest alkoholem wysokoprocentowym. Jednym słowem smacznie ale mało alkoholowo, czyli tak jak lubię najbardziej!

Koktajle przygotowywaliśmy – warsztaty były dla blogerów, miłośników alkoholi, managerów restauracji – na bazie sake NINJA, która jest „spokojna” jeżeli chodzi o doznania smakowe, jest przeźroczysta i nie pozostawia osadu – to wszystko ważne w przypadku przygotowywania drinku.

Co ważne dwa drinki są proste w przygotowaniu, wystarczy mieć „odporną” na miażdżenie szklankę, sitko i dużo lodu! Podobał mi się pomysł łączenia smaków, które są dostępne w sklepach. Nie ma nic gorszego niż na warsztatach nauczyć się przygotowywać coś (danie/drink), którego potem nie można powtórzyć w swojej kuchni bo pracowało  się z produktami, które są zupełnie niedostępne w polskich sklepach.

Shibuya – pierwszy orzeźwiający drink na bazie ogórków, soków i oczywiście sake


Shibuya - czyli ogórki z sake Ninja fot. D.Szymborska


Składniki:

·      4 plastry ogórka (obrane ze skórki),
·      3 owocki lychee,
·      6 listków mięty,
·      20ml sake (w oryginalnym przepisie z warsztatów było 30ml),
·      20ml soku jabłkowego,
·      20ml soku anansowego.

Przygotowanie:

W szklance lub szklanicy barmańskiej (jak mamy) rozgnieść górki i lychee, na sam koniec dodać listki mięty. Dolać sake i soki, wrzucić kostki lodu, bardzo starannie wymieszać. Do szklanki włożyć kilka kostek lodu, odcedzić drink i udekorować listkami mięty.

Lemoniadowy, letni i gazowany drink z sake fot. D.Szymborska


Roppongi Hills  - to słodszy drink, który idealnie, moim zdaniem nadaje się na lato, którego tak bardzo się nie mogę doczekać!

Składniki:

·      2 owoce kumquatu,
·      6 listków bazylii,
·      10ml syropu cukrowego,
·      40ml sake (w oryginalnym przepisie 60),
·      woda gazowana (mocno).

Przygotowanie:


Zmiażdżyć owoce, dodać bazylię, syrop, sake, wszystko starannie wymieszać z kostkami lodu. Do szklanki włożyć kilka kostek lodu, odcedzić drink i uzupełnić w szklance wodą mineralną i wymieszać.

Bardzo oficjalny dyplom po szkoleniu...fot.D.Szymborska

2 komentarze:

  1. Zazdroszczę takiego szkolenia, u mnie takich niestety nie organizują.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może jak sake będzie bardziej popularna to takich spotkań będzie więcej :)

      Usuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa