6 lutego 2017

Miodowy chleb do upieczenia w domowym piekarniku

Jeżeli chcemy uniknąć spalenia skórki, to albo kamień albo dwie blachy do pieczenia jedna na drugiej fot. D.Szymborska


Gluten, uwaga na gluten! Miód! Miód też tu jest i masło! To w kwestii ostrzeżeń dla alergików! Nie zawiera soi i skorupiaków, jak również sezam nie był używany w tej samej kuchni od dłuższego czasu….

Chleb! Domowy, pachnący, który nie wymaga niczego specjalnego do pieczenia, żadnych foremek, koszyczków do wyrastania czy garnków żeliwnych!

Nie masz robota kuchennego – 15 minut ugniatania, masz – świetnie nie zmęczysz sobie rąk! Jednym słowem przepis dla każdego, komu marzy się zapach chleba, delikatny smak i świetna kanapka!

Przepis pochodzi ze strony Weekendbakery i jak to bywa z przepisami na chleb nie powinien, ba nie może być modyfikowany, z tego prostego powodu, że inaczej chleb może się nie udać, a szkoda, pracy, czekania i zużytych składników!

Dla niecierpliwych by zajadać się takim chlebem potrzeba: 15min na przygotowanie, 2xpo 60min wyrastania, 45min pieczenia…czyli 3 godziny plus czekanie na to jak chleb wystygnie – najtrudniejsze zadanie!


Składniki na jeden chleb:


Chleb jest "zbity" to przeciwieństwo "dmuchańców" dostępnych w supermarketach fot. D.Szymborska


·      500g mąki pszennej, chlebowej 750,
·      275g wody (letniej),
·      8g soli
·      7g suchych drożdży,
·      10g miodu (koniecznie naturalny),
·      20g masła

Przygotowanie:

1.     Wymieszać mąkę z solą, dodać miód i drożdże, wodę i ugnieść ciasto.
2.     Gdy ciasto staje się „kulą” dodać masło i ugniatać przy użyciu robota przez 10 minut, ręcznie przez 15.
3.     Przykryć ściereczką i zostawić na godzinę w ciepłym miejscu.
4.     Przełożyć ciasto – tak zwane zakładanie – tak by to co było ciastem na samym dole po przełożeniu było na górze – zostawić na kolejną godzinę.
5.     Rozgrzać piekarnik do 230 stopni.
6.     Włożyć do piekarnika naczynie z wodą – około jeden kubek ciepłej wody – by zaparować piekarnik.
7.     Naciąć chleb.
8.     Piec przez 40 – 45 minut, jeżeli chleb zbyt szybko staje się brązowy zmniejszyć temperaturę do 200 stopni.
9.     Na pięć minut przed tym jak chleb powinien być już wypieczony otworzyć piekarnik na moment, tak by pozbyć się pary i uzyskać chrupiącą skórkę!
10. Chleba nie można kroić jak jest gorący bo będzie się kruszył, trzeba poczekać aż wystygnie!


2 komentarze:

  1. Jeśli mam być szczera to nigdy nie piekłam chleba :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to pora to zmienić! nie ma wymówek :) masz już przepis! nic tylko upiec swój pierwszy chleb!

      Usuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa