Miodowy chleb do upieczenia w domowym piekarniku
Jeżeli chcemy uniknąć spalenia skórki, to albo kamień albo dwie blachy do pieczenia jedna na drugiej fot. D.Szymborska |
Gluten, uwaga na gluten! Miód! Miód też tu jest i masło! To w kwestii
ostrzeżeń dla alergików! Nie zawiera soi i skorupiaków, jak również sezam nie
był używany w tej samej kuchni od dłuższego czasu….
Chleb! Domowy, pachnący, który nie wymaga niczego specjalnego do
pieczenia, żadnych foremek, koszyczków do wyrastania czy garnków żeliwnych!
Nie masz robota kuchennego – 15 minut ugniatania, masz – świetnie nie
zmęczysz sobie rąk! Jednym słowem przepis dla każdego, komu marzy się zapach
chleba, delikatny smak i świetna kanapka!
Przepis pochodzi ze strony Weekendbakery i jak to bywa z przepisami na
chleb nie powinien, ba nie może być modyfikowany, z tego prostego powodu, że
inaczej chleb może się nie udać, a szkoda, pracy, czekania i zużytych
składników!
Dla niecierpliwych by zajadać się takim chlebem potrzeba: 15min na
przygotowanie, 2xpo 60min wyrastania, 45min pieczenia…czyli 3 godziny plus
czekanie na to jak chleb wystygnie – najtrudniejsze zadanie!
Składniki na jeden chleb:
Chleb jest "zbity" to przeciwieństwo "dmuchańców" dostępnych w supermarketach fot. D.Szymborska |
·
500g mąki pszennej, chlebowej 750,
·
275g wody (letniej),
·
8g soli
·
7g suchych drożdży,
·
10g miodu (koniecznie naturalny),
·
20g masła
Przygotowanie:
1.
Wymieszać mąkę z solą, dodać miód i
drożdże, wodę i ugnieść ciasto.
2.
Gdy ciasto staje się „kulą” dodać
masło i ugniatać przy użyciu robota przez 10 minut, ręcznie przez 15.
3.
Przykryć ściereczką i zostawić na
godzinę w ciepłym miejscu.
4.
Przełożyć ciasto – tak zwane
zakładanie – tak by to co było ciastem na samym dole po przełożeniu było na
górze – zostawić na kolejną godzinę.
5.
Rozgrzać piekarnik do 230 stopni.
6.
Włożyć do piekarnika naczynie z
wodą – około jeden kubek ciepłej wody – by zaparować piekarnik.
7.
Naciąć chleb.
8.
Piec przez 40 – 45 minut, jeżeli
chleb zbyt szybko staje się brązowy zmniejszyć temperaturę do 200 stopni.
9.
Na pięć minut przed tym jak chleb
powinien być już wypieczony otworzyć piekarnik na moment, tak by pozbyć się pary i uzyskać chrupiącą skórkę!
10. Chleba nie można kroić jak jest gorący bo będzie się kruszył, trzeba
poczekać aż wystygnie!
Jeśli mam być szczera to nigdy nie piekłam chleba :D
OdpowiedzUsuńto pora to zmienić! nie ma wymówek :) masz już przepis! nic tylko upiec swój pierwszy chleb!
Usuń