Mai „Przepisy na szczęście” – czyli nowa książka i jeden przepis
Podoba mi się okładkowe szczęście Mai - trzyosobowa rodzina! fot. D.Szymborska |
Łączy nas kilka szczegółów: wstajemy rano – Maia, żeby jeździć konno,
ja żeby pływać, lubimy wyraziste smaki, uważamy, że gotowanie jest ważne dla
budowania więzi tych rodzinnych i tych przyjacielskich, lubimy się dzielić.
Maia stroni od produktów zwierzęcych ja zajadam się mięsem….
Bardzo lubię
przepisy Mai, są słoneczne, ciepłe i poprawiają humor i w większości przypadków
są naprawdę proste do przygotowania.
Nowa książka „Przepisy na szczęście” to opowieść o życiu, w którą Maia
wplotła przepisy, sporo przepisów.
Spodobało mi się zdanie, które dziś usłyszałam – "szczęście zaczyna się
na talerzu"! Zgadzam się z nim w 100%, dobre jedzenie, dobrzy ludzie, to wszystko
czyni nas szczęśliwszymi!
Książka będzie w księgarniach już w przyszłym tygodniu, po dzisiejszym
spotkaniu wiem, że przygotuję przepis ze strony 101, z działu „Ogień”. Wiem o
tym dlatego, że w czasie spotkania autorskiego zjadłam to danie i było
obłędnie smaczne!
Pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne! fot. D.Szymborska |
Maia przekonuje, że to tylko 25 minut gotowania, muszę tylko znaleźć
dobre ziemniaki bo one są podstawą tego
dania, resztę rzeczy: komosę, masło klarowane (zrobię), liście kafiru (mam
suszone), przyprawy hinduskie, kolendrę, sok z limoki – mam w kuchni! Bo
podsmażenie ziemniaków na patelni (2-3 minuty) potem doprawienie sokiem z
limonki i wodą nie jest trudne, potem zostaje jeszcze poczekać aż ziemniaki się
ugotują, dodać kolendrę lub miętę (tej akurat nie mam w domu) i ziemniaki będą
już gotowe, na drugiej patelni uprażę komosę, oczywiście z dodatkiem soku z
limonki i potem tylko wszystko trzeba podać! Dla mnie będzie to dodatek,
przystawka i pewno podam z rybą…ale to już inna historia, bo każdy ma inne
szczęście na talerzu!
No nie wiem.....fot. D.Szymborska |
Dzisiejsze spotkanie wokół szczęścia na talerzu fot. D.Szymborska |
A dziś wieczorem po kolacji, spokojnie przeczytam całą książkę,
zaznaczę przepisy, które chcę ugotować w pierwszej kolejności…..
Przepisy na szczęście, Maia
Sobczak, Wydawnictwo MUZA SA, Warszawa 2017
Komentarze
Prześlij komentarz