Linguine z ragu z tuńczyka i kaparami
Połączenie bakłażanów, mięty i kaparów przepyszne a tuńczyk do tego czyni danie jeszcze bardziej smacznym! fot. D.Szymborska |
Odkrycie – kapary w soli są bardzo słone, po opłukaniu wodą są jeszcze
bardziej słone, żeby nie powiedzieć niejadalne! Po dodaniu do sosu są super
pyszne!
Takie wprowadzenie do świetnego przepisu, szybkiego w przygotowaniu i super w smaku! Strona 83 – MammaMia, prawdziwa kuchnia włoska. Modyfikacja – tuńczyk z puszki, kawałki w oleju.
Składniki (4 porcje):
·
240g makaronu linguine,
·
2 bakłażany (małe),
·
200g tuńczyka w kawałkach w oleju
(to, że w oleju jest koniecznością, z wody albo w sosie własnym nie będzie
dobrze smakował!),
·
30g kaparów w soli (to też jest
ważne, nie takie w zalewie tylko zasolone!),
·
30g czarnych oliwek,
·
kilka gałązek mięty – same listki,
·
2 ząbki czosnku,
·
sól i pieprz,
·
świeżo tarty ser do posypania.
Przygotowanie:
Kapary opłukać z soli. Bakłażana pokroić w kostkę, posolić, włożyć do
sitka i poczekać 20 minut, opłukać i osuszyć. Tuńczyka lekko rozdrobnić. Obrać
i rozgnieść czosnek, rozgrzać oliwę na patelni, dodać czosnek, bakłażan –
ostawić na bok. Na oliwie podsmażyć tuńczyka z kaparami, dodać oliwki, na
koniec przełożyć bakłażana i siekaną miętę. Wszystko staranie wymieszać z
ugotowanym, według przepisu makaronem. Zawsze warto sobie zostawić trochę wody
z gotowania makaronu, jakby okazało się, że kluski się zbytnio kleją. Podawać z
tartym serem.
Komentarze
Prześlij komentarz