TRYB JASNY/CIEMNY

Linguine z ragu z tuńczyka i kaparami

Połączenie bakłażanów, mięty i kaparów przepyszne a tuńczyk do tego czyni danie jeszcze bardziej smacznym! fot. D.Szymborska


Odkrycie – kapary w soli są bardzo słone, po opłukaniu wodą są jeszcze bardziej słone, żeby nie powiedzieć niejadalne! Po dodaniu do sosu są super pyszne!

Takie wprowadzenie do świetnego przepisu, szybkiego w przygotowaniu i super w smaku! Strona 83 – MammaMia, prawdziwa kuchnia włoska. Modyfikacja – tuńczyk z puszki, kawałki w oleju.

Składniki (4 porcje):


·      240g makaronu linguine,
·      2 bakłażany (małe),
·      200g tuńczyka w kawałkach w oleju (to, że w oleju jest koniecznością, z wody albo w sosie własnym nie będzie dobrze smakował!),
·      30g kaparów w soli (to też jest ważne, nie takie w zalewie tylko zasolone!),
·      30g czarnych oliwek,
·      kilka gałązek mięty – same listki,
·      2 ząbki czosnku,
·      sól i pieprz,
·      świeżo tarty ser do posypania.

Przygotowanie:


Kapary opłukać z soli. Bakłażana pokroić w kostkę, posolić, włożyć do sitka i poczekać 20 minut, opłukać i osuszyć. Tuńczyka lekko rozdrobnić. Obrać i rozgnieść czosnek, rozgrzać oliwę na patelni, dodać czosnek, bakłażan – ostawić na bok. Na oliwie podsmażyć tuńczyka z kaparami, dodać oliwki, na koniec przełożyć bakłażana i siekaną miętę. Wszystko staranie wymieszać z ugotowanym, według przepisu makaronem. Zawsze warto sobie zostawić trochę wody z gotowania makaronu, jakby okazało się, że kluski się zbytnio kleją. Podawać z tartym serem.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa