TRYB JASNY/CIEMNY

Beef Wellington - przepis Jamie’go

To jest świetny przepis, nie ma co się obawiać - ciasto na dole nie będzie rozmiękłe - Jamie Olivier ma dobre przepisy! fot. D.Szymborska


Jestem pełna podziwu dla kucharzy, którzy serwują pyszną wołowinę w cieście francuskim, imponuje mi, gdy mięso jędrne, ciasto kruche a wszystko świetnie doprawione. Wyższa szkoła kulinarnej jazdy!

Jamie’go Olivier’a uwielbiam za proste pomysły, jasne przepisy i nowatorskie podejście do znanych dań. Wersje Beef Wellingtona z mięsem mielonym i kupnym ciastem francuskim – super elegancki obiad, który jest całkiem prosty do przygotowania! Potrzeba tylko trochę czasu do schłodzenia warzyw przed pieczeniem.

Przepis pochodzi z Ministry of Food, a w Polsce sprawdza się ciasto to Heglein – dwa opakowania po 375g.

A jeszcze dobra wiadomość, wellington smakuje wybornie na zimno, można wtedy kroić go w cieniutkie plastry i podawać jako przystawkę lub zastąpić wędlinę na kromce żytniego chleba…

Składniki:


·      1 cebula,
·      1 marchewka,
·      1 łodyga selera naciowego,
·      1 ziemniak,
·      2 ząbki czosnku,
·      2 sporej wielkości pieczarki,
·      oliwa do smażenia,
·      kilka gałązek rozmarynku – bez łodyżek, posiekane,
·      garść mrożonego groszku,
·      1 jajko od wybieganej kury,
·      500g mięsa wołowego, zmielonego – świetnie sprawdza się tłustszy antrykot (najlepiej sezonowany),
·      sól, pieprz,
·      dwa opakowania ciasta francuskiego (Heglein – porcja 375g).

Przygotowanie:

Pokroić w kostkę: cebulę, marchewkę, ziemniak, umyć i oczyścić pieczarki, też pokroić w kostkę. Posiekać czosnek. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać warzywa i smażyć aż będę miękkie. W międzyczasie posiekać rozmaryn (bez łodyżek) i dodać do warzyw, doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez 8 minut, dodać groszek i smażyć przez kolejną minutę. Przełożyć warzywa do miski i pozwolić im zupełnie ostygnąć. 

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Roztrzepać jajko w misce, wymieszać warzywa, jajko i mięso, doprawić solą i pieprzem.

Podsypać mąką stolnicę i rozłożyć na niej (delikatnie) płat ciasta francuskiego. Ułożyć masę mięsno warzywną na środku i zawinąć ciasto – jak roladę. Odciąć końcówki. Przełożyć delikatnie całość na blachę do pieczenia, posmarować jajkiem i piec przez około godzinę, gdy ciasto zacznie robić się brązowe, znaczy to, że mięso jest już wypieczone ale nie jest zbyt suche!


Żeby ukroić ładne plastry warto użyć noża do chleba!

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa