TRYB JASNY/CIEMNY

Przegrzebki dla opornych – czyli 19 kroków do wyserwowania genialnej przystawki

Super smaczne przegrzebki, do przygotowania w każdej kuchni w której jest patelnia i duuużo masła! fot. D.Szymborska


Że trudne, że drogie, że człowiek wyda kilkadziesiąt złotych i będzie gumowe jedzenie….pewno, można mieć obawy, ale jak się ma świetny i sprawdzony przepis to…..trzeba usmażyć przegrzebki!

Podaję przepis krok po kroku, tym razem zdążyłam zrobić zdjęcia! Samo smażenie to kilka minut, tylko wcześniej trzeba koniecznie przygotować ziołowe masło ze skórką z cytryny i chili. Schłodzić w lodówce – gdy mamy kilka godzin, lub w zamrażalniku – gdy mamy tylko godzinę! O przegrzebkach pisałam już kilka razy na blogu, ale nigdy nie opisałam, krok po kroku jak przygotować przystawkę, wychodzi tak pyszna, że zostałam poproszona o podanie chleba do „wylizania” talerzy z masełka….

Składniki (dla 3 osób):




·      Przegrzebki – mogą być mrożone – najlepiej po 3 sztuki na osobę,
·      2 pory,
·      ½ chili,
·      pęczek pietruszki,
·      cytryna,
·      ½ kostki masła.

Przygotowanie:

Jeżeli jesteśmy miłośnikami czosnku to można jeszcze dodać jeden ząbek do masła fot. D.Szymborska

Masło - przed włożeniem do lodówki fot. D.Szymborska

Gotowany na parze por jest przepyszny! fot. D.Szymborska


1.     Jeżeli używamy mrożonych przegrzebków to włożyć je do zimnej wody, żeby spokojnie się rozmroziły,
2.     Wyciągnąć masło z lodówki, tak żeby było miękkie,
3.     Sparzyć i umyć cytrynę,
4.     Zetrzeć skórkę z cytryny – na tarce o bardzo drobnych oczkach,
5.     Umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym natkę pietruszki,
6.     Posiekać natkę (drobno),
7.     Pokroić chili (bez pestek i bardzo drobno),
8.     Wymieszać masło ze skórką z cytryny, pietruszką i chili,
9.     Zawinąć masło w papier pergaminowy i schować do lodówki lub zamrażalnika,
10. Pory umyć, odkroić zieloną część i ogonki, pokroić wzdłuż na cienkie paski,
11. Ugotować pory na parze przez 6 min,
12. Przełożyć pory na sitko, tak by pozbyć się wody,
13. Przegrzebki osuszyć ręcznikiem papierowym, naciąć z jednej strony – lekko w „krzyżyk”,
14. Pokroić masło na kilka kawałków i roztopić na patelni,
15. Ułożyć przegrzebki na patelni i smażyć przez 2 minuty podlewając masłem, tak żeby tłuszcz był w ciągłym ruchu,
16. Przełożyć przegrzebki na drugą stronę i smażyć przez minutę,
17. Ułożyć gniazdka z porów na talerzach,
18. Ułożyć na gniazdkach przegrzebki i polać masłem z patelni,
19. Podawać od razu.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa