Przegrzebki dla opornych – czyli 19 kroków do wyserwowania genialnej przystawki
Super smaczne przegrzebki, do przygotowania w każdej kuchni w której jest patelnia i duuużo masła! fot. D.Szymborska |
Że trudne, że drogie, że
człowiek wyda kilkadziesiąt złotych i będzie gumowe jedzenie….pewno, można mieć
obawy, ale jak się ma świetny i sprawdzony przepis to…..trzeba usmażyć
przegrzebki!
Podaję przepis krok po kroku, tym razem zdążyłam zrobić zdjęcia! Samo
smażenie to kilka minut, tylko wcześniej trzeba koniecznie przygotować ziołowe
masło ze skórką z cytryny i chili. Schłodzić w lodówce – gdy mamy kilka godzin,
lub w zamrażalniku – gdy mamy tylko godzinę! O przegrzebkach pisałam już kilka
razy na blogu, ale nigdy nie opisałam, krok po kroku jak przygotować
przystawkę, wychodzi tak pyszna, że zostałam poproszona o podanie chleba do „wylizania”
talerzy z masełka….
Składniki (dla 3 osób):
·
Przegrzebki – mogą być mrożone –
najlepiej po 3 sztuki na osobę,
·
2 pory,
·
½ chili,
·
pęczek pietruszki,
·
cytryna,
·
½ kostki masła.
Przygotowanie:
Jeżeli jesteśmy miłośnikami czosnku to można jeszcze dodać jeden ząbek do masła fot. D.Szymborska |
Masło - przed włożeniem do lodówki fot. D.Szymborska |
Gotowany na parze por jest przepyszny! fot. D.Szymborska |
1.
Jeżeli używamy mrożonych
przegrzebków to włożyć je do zimnej wody, żeby spokojnie się rozmroziły,
2.
Wyciągnąć masło z lodówki, tak
żeby było miękkie,
3.
Sparzyć i umyć cytrynę,
4.
Zetrzeć skórkę z cytryny – na tarce
o bardzo drobnych oczkach,
5.
Umyć i wysuszyć ręcznikiem
papierowym natkę pietruszki,
6.
Posiekać natkę (drobno),
7.
Pokroić chili (bez pestek i bardzo
drobno),
8.
Wymieszać masło ze skórką z
cytryny, pietruszką i chili,
9.
Zawinąć masło w papier pergaminowy
i schować do lodówki lub zamrażalnika,
10. Pory umyć, odkroić zieloną część i ogonki, pokroić wzdłuż na cienkie
paski,
11. Ugotować pory na parze przez 6 min,
12. Przełożyć pory na sitko, tak by pozbyć się wody,
13. Przegrzebki osuszyć ręcznikiem papierowym, naciąć z jednej strony –
lekko w „krzyżyk”,
14. Pokroić masło na kilka kawałków i roztopić na patelni,
15. Ułożyć przegrzebki na patelni i smażyć przez 2 minuty podlewając
masłem, tak żeby tłuszcz był w ciągłym ruchu,
16. Przełożyć przegrzebki na drugą stronę i smażyć przez minutę,
17. Ułożyć gniazdka z porów na talerzach,
18. Ułożyć na gniazdkach przegrzebki i polać masłem z patelni,
19. Podawać od razu.
19. Podawać od razu.
Smacznie wygląda! ;-)
OdpowiedzUsuń