TRYB JASNY/CIEMNY

Zapiekanka z pieczarkami wersja 2.0

To jest super pyszna zapiekanka, może nawet dekonstrukcja wspomnień z dzieciństwa...fot.D.Szymborska


Pamięć bywa zawodna albo wybiórcza. Z dzieciństwa pamiętam zapiekanki z pieczarkami, takie kupowane „w budzie”. Jedzone na wycieczkach, obozach. Ogromnie mi smakowały! Jak teraz pomyślę czym się, z takim smakiem, zajadałam to przechodzą mnie ciarki.

Dlatego dziś wersja 2.0 – czyli upgrade zapiekanki. Zamiast zwykłej „były” – francuska bagietka, zamiast niskiej jakości sera żółtego – irlandzki cheddar. Wreszcie pulpa pieczarkowa zastąpiona pieczarkami smażonymi na maśle. I do tego szynka konserwowa, dobry koncentrat pomidorowy i ketchup.

Uwaga!!!!

kalorie – dużo
wartości odżywcze – mocno umiarkowanie
wspomnienie z dzieciństwa – silne
smak – wyborny!


Składniki – 4 duże zapiekanki:


·      0.5kg pieczarek,
·      100g szynki konserwowej,
·      4 łyżki koncentratu pomidorowego,
·      1 francuska bagietka,
·      200g sera cheddar,
·      3 łyżki masła,
·      ketchup do polania gotowej zapiekanki.

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Kratkę ustawić na środku – tak by zapiekanki podgrzewane były od dołu i z góry. Pieczarki umyć i obrać, pokroić w drobne plasterki. Podsmażyć na maśle. Posolić, przełożyć do miski. Ser utrzeć na tarce (duże oczka). Szynkę (w plastrach) pokroić w paseczki.

Bagietkę przekroić, rozetrzeć koncentrat na pieczywie, ułożyć warstwę pieczarek, sera i jeszcze raz pieczarek. Na sam koniec ułożyć szachownicę z szynki. Piec w piekarniku do czasu, gdy ser będzie roztopiony, podawać z ketchupem.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa