Zapiekanka z pieczarkami wersja 2.0
To jest super pyszna zapiekanka, może nawet dekonstrukcja wspomnień z dzieciństwa...fot.D.Szymborska |
Pamięć bywa zawodna albo wybiórcza. Z dzieciństwa pamiętam zapiekanki z
pieczarkami, takie kupowane „w budzie”. Jedzone na wycieczkach, obozach.
Ogromnie mi smakowały! Jak teraz pomyślę czym się, z takim smakiem, zajadałam
to przechodzą mnie ciarki.
Dlatego dziś wersja 2.0 – czyli upgrade zapiekanki. Zamiast zwykłej „były”
– francuska bagietka, zamiast niskiej jakości sera żółtego – irlandzki cheddar.
Wreszcie pulpa pieczarkowa zastąpiona pieczarkami smażonymi na maśle. I do tego
szynka konserwowa, dobry koncentrat pomidorowy i ketchup.
Uwaga!!!!
kalorie – dużo
wartości odżywcze – mocno umiarkowanie
wspomnienie z dzieciństwa –
silne
smak – wyborny!
Składniki – 4 duże zapiekanki:
·
0.5kg pieczarek,
·
100g szynki konserwowej,
·
4 łyżki koncentratu pomidorowego,
·
1 francuska bagietka,
·
200g sera cheddar,
·
3 łyżki masła,
·
ketchup do polania gotowej
zapiekanki.
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Kratkę ustawić na środku – tak by
zapiekanki podgrzewane były od dołu i z góry. Pieczarki umyć i obrać, pokroić w
drobne plasterki. Podsmażyć na maśle. Posolić, przełożyć do miski. Ser utrzeć
na tarce (duże oczka). Szynkę (w plastrach) pokroić w paseczki.
Bagietkę przekroić, rozetrzeć koncentrat na pieczywie, ułożyć warstwę
pieczarek, sera i jeszcze raz pieczarek. Na sam koniec ułożyć szachownicę z
szynki. Piec w piekarniku do czasu, gdy ser będzie roztopiony, podawać z
ketchupem.
Komentarze
Prześlij komentarz