Beef Wellington - przepis Jamie’go
To jest świetny przepis, nie ma co się obawiać - ciasto na dole nie będzie rozmiękłe - Jamie Olivier ma dobre przepisy! fot. D.Szymborska |
Jestem pełna podziwu dla kucharzy, którzy serwują pyszną wołowinę w
cieście francuskim, imponuje mi, gdy mięso jędrne, ciasto kruche a wszystko
świetnie doprawione. Wyższa szkoła kulinarnej jazdy!
Jamie’go Olivier’a uwielbiam za proste pomysły, jasne przepisy i
nowatorskie podejście do znanych dań. Wersje Beef Wellingtona z mięsem mielonym
i kupnym ciastem francuskim – super elegancki obiad, który jest całkiem prosty
do przygotowania! Potrzeba tylko trochę czasu do schłodzenia warzyw przed
pieczeniem.
Przepis pochodzi z Ministry of Food, a w Polsce sprawdza się ciasto to
Heglein – dwa opakowania po 375g.
A jeszcze dobra wiadomość, wellington smakuje wybornie na zimno, można
wtedy kroić go w cieniutkie plastry i podawać jako przystawkę lub zastąpić
wędlinę na kromce żytniego chleba…
Składniki:
·
1 cebula,
·
1 marchewka,
·
1 łodyga selera naciowego,
·
1 ziemniak,
·
2 ząbki czosnku,
·
2 sporej wielkości pieczarki,
·
oliwa do smażenia,
·
kilka gałązek rozmarynku – bez
łodyżek, posiekane,
·
garść mrożonego groszku,
·
1 jajko od wybieganej kury,
·
500g mięsa wołowego, zmielonego –
świetnie sprawdza się tłustszy antrykot (najlepiej sezonowany),
·
sól, pieprz,
·
dwa opakowania ciasta francuskiego
(Heglein – porcja 375g).
Przygotowanie:
Pokroić w kostkę: cebulę, marchewkę, ziemniak, umyć i oczyścić
pieczarki, też pokroić w kostkę. Posiekać czosnek. Na dużej patelni rozgrzać 2
łyżki oliwy, dodać warzywa i smażyć aż będę miękkie. W międzyczasie posiekać
rozmaryn (bez łodyżek) i dodać do warzyw, doprawić solą i pieprzem. Smażyć
przez 8 minut, dodać groszek i smażyć przez kolejną minutę. Przełożyć warzywa
do miski i pozwolić im zupełnie ostygnąć.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Roztrzepać jajko w misce, wymieszać warzywa, jajko i mięso, doprawić
solą i pieprzem.
Podsypać mąką stolnicę i rozłożyć na niej (delikatnie) płat ciasta
francuskiego. Ułożyć masę mięsno warzywną na środku i zawinąć ciasto – jak roladę.
Odciąć końcówki. Przełożyć delikatnie całość na blachę do pieczenia, posmarować
jajkiem i piec przez około godzinę, gdy ciasto zacznie robić się brązowe,
znaczy to, że mięso jest już wypieczone ale nie jest zbyt suche!
Żeby ukroić ładne plastry warto użyć noża do chleba!
Nigdy nie jadłam. Zapisuję do zrobienia, bo wygląda zacnie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwarto sprawdzić jak smakuje :) również pozdrawiam :)
UsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńi pyszny :)
Usuń