26 maja 2017

Coleslaw – nie przepłacaj zrób w domu

Uwaga to bardzo kaloryczna sałatka, kalorie są wprost proporcjonalne do smaku! fot. D.Szymborska


To chyba jedna z droższych sałatek w restauracjach! Składniki kosztują grosze! To czemu nie zrobić jej w domu? A jak jeszcze użyjemy domowego majonezu (przepis TUTAJ), lub wegańskiego  majonezu (przepis TUTAJ) to będziemy od początku do końca znali skład naszej sałatki.

Tylko uprzedzam jak to bywa z amerykańskim jedzeniem, coleslaw jest bardzo kaloryczna (majonez!!!), tak jak ze wszystkim można ją zjeść raz na jakiś czas…byle ten „czas” nie był za często!

Wreszcie warto wziąć poprawkę na wysolenie kapusty i „przegryzienie się” sałatki w lodówce – jednym słowem robimy rano i mamy na wieczór, no na obiad też już będzie OK.

Składniki (1 mieseczka sałatkowa):


·      0,8kg kapusty białej – starta na tarce,
·      1 marchewka – starta na tarce,
·      sok z ½ cytryny,
·      4 łyżki majonezu,
·      1 łyżeczka octu winnego,
·      3 łyżeczki soli.

Przygotowanie:

Zetrzeć kapustę na tarce (duże oczka), wymieszać w misce z solą i przełożyć do sitka. Po minimum 20min wycisnąć wodę z kapusty.

Marchewkę utrzeć na tarce (tak samo duże oczka), wymieszać z kapustą.

W miseczce wymieszać majonez, sok z cytryny i ocet winny. Dodać sos do warzyw, wymieszać i sprawdzić, czy jeszcze nie trzeba doprawić sałatki. Wstawić na kilka godzin do lodówki.


To bardzo wdzięczna sałatka można do sosu dodać jeszcze musztardy, do kapusty pasuje starty por, wariacji jest wiele, do coleslaw pasują też rodzynki…

1 komentarz:

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa