Coleslaw – nie przepłacaj zrób w domu
Uwaga to bardzo kaloryczna sałatka, kalorie są wprost proporcjonalne do smaku! fot. D.Szymborska |
To chyba jedna z droższych sałatek w restauracjach! Składniki kosztują
grosze! To czemu nie zrobić jej w domu? A jak jeszcze użyjemy domowego majonezu
(przepis TUTAJ), lub wegańskiego majonezu (przepis TUTAJ) to będziemy od początku do
końca znali skład naszej sałatki.
Tylko uprzedzam jak to bywa z amerykańskim jedzeniem, coleslaw jest
bardzo kaloryczna (majonez!!!), tak jak ze wszystkim można ją zjeść raz na
jakiś czas…byle ten „czas” nie był za często!
Wreszcie warto wziąć poprawkę na wysolenie kapusty i „przegryzienie się”
sałatki w lodówce – jednym słowem robimy rano i mamy na wieczór, no na obiad
też już będzie OK.
Składniki (1 mieseczka sałatkowa):
·
0,8kg kapusty białej – starta na
tarce,
·
1 marchewka – starta na tarce,
·
sok z ½ cytryny,
·
4 łyżki majonezu,
·
1 łyżeczka octu winnego,
·
3 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Zetrzeć kapustę na tarce (duże oczka), wymieszać w misce z solą i
przełożyć do sitka. Po minimum 20min wycisnąć wodę z kapusty.
Marchewkę utrzeć na tarce (tak samo duże oczka), wymieszać z kapustą.
Marchewkę utrzeć na tarce (tak samo duże oczka), wymieszać z kapustą.
W miseczce wymieszać majonez, sok z cytryny i ocet winny. Dodać sos do
warzyw, wymieszać i sprawdzić, czy jeszcze nie trzeba doprawić sałatki. Wstawić
na kilka godzin do lodówki.
To bardzo wdzięczna sałatka można do sosu dodać jeszcze musztardy, do
kapusty pasuje starty por, wariacji jest wiele, do coleslaw pasują też rodzynki…
Takie proste, a tak się nie chce robić samemu :)
OdpowiedzUsuń