Ogórki małosolne z woreczka foliowego – przepis dla singla
Takie kiszenie na sucho działa! Nie trzeba kupować specjalnego garnka, kamionki ot wystarczy woreczek strunowy! |
To był przepis, który czytałam kilka razy, koleżanka opowiadała, że
bierze ogórki w woreczku na swoje wyjazdy camperem, przyjeżdża do Chorwacji i
ma gotowe małosolne na śniadanie nad morzem. Potem trafiałam na różne
informacje o kiszeniu na sucho, jak już chciałam zrobić swoje kiszenie to
okazywało się, że sezon na gruntowe ogórki się skończył. Zawsze coś się nie
udawało. Za ogórkami małosolnymi przepadam. Kupuję po kilka w sklepiku
osiedlowym. Są drogie ale pyszne.
Jak zobaczyłam przepis u koleżanki, która wiem, że potrafi gotować –
znamy się z warsztatów to….kupiłam, zrobiłam i właśnie się nimi zajadam!
Przepis z bloga Kulinarne Przygody Gatity tylko, ja zrobiłam mniejszą porcje. Z
dwóch powodów – kilograma ogórków nie zjemy w dwa dni, jak miało się nie udać to
wolałam mniej jedzenia wyrzucać. Na szczęście wszystko zadziałało i dziś na
śniadanie były pyszne domowe ogórki małosolne!
W tytule postu jest „dla singla” – bo taką porcję kisiłam, do zjedzenia
przez jedną osobę w 2 dni albo dla większej rodziny „na raz”.
Cały proces kiszenia na sucho trwa dwa dni, a przygotowanie wydawało mi się podejrzanie
proste, ale jak pokazało dzisiejsze otwarcie woreczka strunowego to jest takie
proste i działa!
Składniki:
To jest takie proste!!!! fot. D. Szymborska |
Przed otwarciem, ogórki kisiły się przez dwa dni fot. D.Szymborska |
Przełożone do miseczki, specjalnie nie opłukane, żeby doczekały w dobrej formie do jutrzejszego śniadania fot. D.Szymborska |
·
8 ogórków gruntowych (małych),
·
2 ząbki czosnku,
·
gałązka kopru (łodyga i
baldachim),
·
kawałek chrzanu – wielkości połowy
kciuka,
·
kilkanaście ziarenek gorczycy,
·
½ łyżeczki soli morskiej (duże
kryształki).
Przygotowanie:
Ogórki umyć starannie, osuszyć. Włożyć do woreczka strunowego, dodać
wszystkie pozostałe składniki (ząbki czosnku obrane), wymieszać starannie i
zamknąć woreczek. Włożyć do lodówki na 4 godziny. Wyciągnąć i poczekać dwa dni.
W czasie procesu kiszenia na sucho w woreczku pojawi się woda, koper zmieni
kolor – to wszystko jest „normalne”. Moje ogórki smakują wybornie! Dziś chyba
zrobię kolejną „partię” to akurat będzie na weekend!
To musi być bardzo niezdrowe jak cały proces kiszenia zachodzi w plastiku.
OdpowiedzUsuńWiele zależy od tego jakie woreczka użyjemy, ja wybrałam taki z atestem do kontaktu z żywnością (można w nim mrozić jedzenie i przechowywać ciepłe).
UsuńNie pomyślałabym o takim sposobie ;)
OdpowiedzUsuńto nic tylko zapakować ogórki do woreczka i poczekać dwa dni :) powodzenia w kiszeniu na sucho!
OdpowiedzUsuńZazwyczaj kisiłem ogórki w słoikach. Nie próbowałem patentu z woreczkiem strunowym, jednak myślę, że to fajny pomysł, który pozwala na zaoszczędzenie miejsca.
OdpowiedzUsuńhttps://www.opako.com.pl/z-zamknieciem-strunowym-cat-753
to powodzenia, można zakisić zamiast reklamować produkty, prawda?
Usuń