Koreańskie zupy – ziemniaczana i shin ramyun – Nongshim
Zupa z torebki? tak ale inaczej! fot. D.Szymborska |
Zupki, takie z makaronem do zalania wrzątkiem to brałam pod namiot.
Smakowały albo nie, ale dawały energię do chodzenia po górach.
W supermarkecie omijam półki z gotowym jedzeniem. A tutaj dostałam w
prezencie zestaw koreańskich zupek. To jak już są, takie oryginalne to czemu
ich nie zjeść? Najważniejsze są dodatki! A to jajko ugotowane na półtwardo,
boczek grillowany, pieczona kaczka, ser gruyere, mrożony groszek…..
Shin Ramyun od Nongshim w wersji „gourmet spicy” jest bardzo ostra! To specjalna edycja na
trzydziestolecie firmy, co ciekawe z certyfikatem Halal. Żeby było jeszcze
dziwniej trzeba ją gotować przez 4 ½ minuty a rozpuścić 550ml wody. Jeżeli
chodzi o kaloryczność to 100g (paczka ma 120) to 430kcal, w tym: 67g
węglowodanów, 8,9g białka i aż 3,7g soli. Skład na szczęście nie przypomina
Tablicy Mendelejewa! Producent zaznacza, że mąka używana do produkcji makaronu
pochodzi z USA.
Chewy Potato Noodle Soup, tego samego producenta (Nongshim)
ma przepyszny ziemniaczany makaron i jest mało pikantna. Trzeba ją gotować w
450ml wody przez 3½ minuty! 100g
(opakowanie ma 100g) dostarcza 454kcal, 68g węglowodanów, 9,5g białka i uwaga
4.5g soli. Tym razem dowiadujemy się, że ziemniaki użyte do przygotowaniu
makaronu są niemieckie.
Na spróbowanie czeka jeszcze zupa
z owocami morza – cham pong.
Ogromnie mi się podoba rada, którą usłyszałam – dodaj do zupy to co
lubisz najbardziej, jak za ostra to koniecznie dosyp tartego sera, jak masz
zbędne glony to zawsze pasują…. Dzięki Lilly za pomysły!
Wersja z kaczką (została z poprzedniego dnia), szwajcarskim serem i
groszkiem była super smaczna! Myślę, że wiele osób można by nabrać, że to
gotowana od podstaw zupa! Naprawdę! Wersja z chipsami bekonowymi też wyborna,
nawet ta najprostsza tylko z jajkiem świetnie smakowała.
Kilka słów w dodatkach
Pierś z kaczki jest przesmacznym dodatkiem do zupy! fot. D.Szymborska |
·
kaczka – wcześniej usmażona na
tłuszczu ze swojej skóry, potem pieczona w piekarniku do 63 do 65 stopni
(temperatura mięsa), pokrojona, choć jeżeli pieczemy kaczkę tylko do zupy to 61
w zupełności wystarczy bo przecież podgrzeje się ona w zupie!
Chipsy bekonowe, chrupiący dodatek do zupy fot. D.Szymborska |
·
Chipsy bekonowe – robione na
patelni grillowej, na wszelki wypadek położone jeszcze na papierowym ręczniku,
żeby się pozbyć tłuszczu.
·
Ser – gruyere – koniecznie utarty
na tarce z małymi oczkami – wtedy lepiej się rozpuści.
Jeżeli chodzi o mrożony
groszek to wrzucam go od razu przy gotowaniu zupy.
Jajko ugotowane w "ramenowy" sposób! fot. D.Szymborska |
·
A jajko? Żeby było takie „ramenowe”
to takie, które ma półpłynne żółtko i dobrze ścięte białko – na 6min do
gotującej się wody i potem do lodu.
Acha, porcja zupy z torebki z dodatkami to danie dla dwóch osób!
Świetne propozycje! Z pewną muszę je wypróbować! Swoją drogą wiesz, gdzie mogę kupić sobę?
OdpowiedzUsuń