TRYB JASNY/CIEMNY

Koreańskie zupy – ziemniaczana i shin ramyun – Nongshim

Zupa z torebki? tak ale inaczej! fot. D.Szymborska


Zupki, takie z makaronem do zalania wrzątkiem to brałam pod namiot. Smakowały albo nie, ale dawały energię do chodzenia po górach.

W supermarkecie omijam półki z gotowym jedzeniem. A tutaj dostałam w prezencie zestaw koreańskich zupek. To jak już są, takie oryginalne to czemu ich nie zjeść? Najważniejsze są dodatki! A to jajko ugotowane na półtwardo, boczek grillowany, pieczona kaczka, ser gruyere, mrożony groszek…..

Shin Ramyun od Nongshim w wersji „gourmet spicy” jest bardzo ostra! To specjalna edycja na trzydziestolecie firmy, co ciekawe z certyfikatem Halal. Żeby było jeszcze dziwniej trzeba ją gotować przez 4 ½ minuty a rozpuścić 550ml wody. Jeżeli chodzi o kaloryczność to 100g (paczka ma 120) to 430kcal, w tym: 67g węglowodanów, 8,9g białka i aż 3,7g soli. Skład na szczęście nie przypomina Tablicy Mendelejewa! Producent zaznacza, że mąka używana do produkcji makaronu pochodzi z USA.

Chewy Potato Noodle Soup, tego samego producenta (Nongshim) ma przepyszny ziemniaczany makaron i jest mało pikantna. Trzeba ją gotować w 450ml wody przez  3½ minuty! 100g (opakowanie ma 100g) dostarcza 454kcal, 68g węglowodanów, 9,5g białka i uwaga 4.5g soli. Tym razem dowiadujemy się, że ziemniaki użyte do przygotowaniu makaronu są niemieckie.

Na spróbowanie czeka jeszcze zupa  z owocami morza – cham pong.

Ogromnie mi się podoba rada, którą usłyszałam – dodaj do zupy to co lubisz najbardziej, jak za ostra to koniecznie dosyp tartego sera, jak masz zbędne glony to zawsze pasują…. Dzięki Lilly za pomysły!

Wersja z kaczką (została z poprzedniego dnia), szwajcarskim serem i groszkiem była super smaczna! Myślę, że wiele osób można by nabrać, że to gotowana od podstaw zupa! Naprawdę! Wersja z chipsami bekonowymi też wyborna, nawet ta najprostsza tylko z jajkiem świetnie smakowała.

Kilka słów w dodatkach



Pierś z kaczki jest przesmacznym dodatkiem do zupy! fot. D.Szymborska

·      kaczka – wcześniej usmażona na tłuszczu ze swojej skóry, potem pieczona w piekarniku do 63 do 65 stopni (temperatura mięsa), pokrojona, choć jeżeli pieczemy kaczkę tylko do zupy to 61 w zupełności wystarczy bo przecież podgrzeje się ona w zupie!

Chipsy bekonowe, chrupiący dodatek do zupy fot. D.Szymborska


·      Chipsy bekonowe – robione na patelni grillowej, na wszelki wypadek położone jeszcze na papierowym ręczniku, żeby się pozbyć  tłuszczu.
·      Ser – gruyere – koniecznie utarty na tarce z małymi oczkami – wtedy lepiej się rozpuści. 

Jeżeli chodzi o mrożony groszek to wrzucam go od razu przy gotowaniu zupy.

Jajko ugotowane w "ramenowy" sposób! fot. D.Szymborska

·      A jajko? Żeby było takie „ramenowe” to takie, które ma półpłynne żółtko i dobrze ścięte białko – na 6min do gotującej się wody i potem do lodu.

Acha, porcja zupy z torebki z dodatkami to danie dla dwóch osób!


Komentarze

  1. Świetne propozycje! Z pewną muszę je wypróbować! Swoją drogą wiesz, gdzie mogę kupić sobę?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa