TRYB JASNY/CIEMNY

Navajas – brzytwy, scyzoryki albo okładniczki

Navajas czyli scyzorki, brzytwy albo jakby chciał biolog - okładniczki fot. D.Szymborska


Wyglądają kosmicznie a smakują jak małże. Navajas czyli okładniczki – bo tak po polsku nazywa się te małże, żyją w słonej wodzie, zagrzebują się w piasku lub mule, są czułe na niskie temperatury dlatego wyłowimy je tylko z ciepłych mórz i oceanów. Tyle z lekcji biologii. Okładniczki są świetną i szybką do przygotowania przystawką – tapas.

Bardzo ważne jest staranne umyć i odmoczenie (najlepiej w osolonej wodzie), inaczej w małżach będzie zgrzytał piasek. Samo przygotowanie zajmuje tyle ile posiekanie czosnku, pietruszki i wrzucenie na rozgrzaną oliwę okładniczek. Trzeba je smażyć stosunkowo krótko – tak po minucie z jednej i z drugiej strony bo inaczej będą gumowate w smaku. Jeżeli przygotowujemy je po raz pierwszy to najlepiej eksperymentować – podzielić je na partie i smażyć i próbować. Z reguły są podobnej wielkości – około 15 centymetrów więc wymagają podobnego czasu smażenia. Co jest dużym ułatwieniem.

Moim zdaniem najlepiej jest je przyrządzać podobnie jak krewetki – czyli najprościej z oliwą, czosnkiem, chili i oczywiście pietruszką. Nie trzeba do nich podawać cytryny, ale można jak się chce!

Danie z tych co z pewnością zaskoczy naszych gości. Jednocześnie uprzedzam świeże navajas potrafią się ruszać! Serio! Dlatego jak się je myje to bywa „strasznie”!



Navajas z pietruszką i czosnkiem fot. D.Szymborska


Składniki:

·      Świeże okładniczki (nigdy nie widziałam mrożonych),
·      Oliwa,
·      Czosnek,
·      Chili,
·      Pietruszka,
·      Sól i pieprz.

Przygotowanie:

Navajas starannie umyć, jeżeli mamy trochę czasu to zostawić je w wodzie z solą – wtedy na pewno pozbędziemy się piasku i mułu. Czosnek posiekać, pietruszkę również. Rozgrzać oliwę podsmażyć (nie spalić czosnku i chili) i okładniczki smażyć po minucie z każdej strony, lub dłużej ale bardzo uważając na to by małże nie stały się gumiaste będzie je ciężko przełknąć i będą nadawały się tylko do wyrzucenia. Podawać wymieszane z siekaną pietruszką, można jeszcze dodatkowo posypać płatkami chili.

Więcej o kolacji gdzie gotowaliśmy dania kuchni iberyjskiej TUTAJ

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa