Navajas – brzytwy, scyzoryki albo okładniczki
Navajas czyli scyzorki, brzytwy albo jakby chciał biolog - okładniczki fot. D.Szymborska |
Wyglądają kosmicznie a smakują jak małże. Navajas czyli okładniczki –
bo tak po polsku nazywa się te małże, żyją w słonej wodzie, zagrzebują się w
piasku lub mule, są czułe na niskie temperatury dlatego wyłowimy je tylko z
ciepłych mórz i oceanów. Tyle z lekcji biologii. Okładniczki są świetną i
szybką do przygotowania przystawką – tapas.
Bardzo ważne jest staranne umyć i odmoczenie (najlepiej w osolonej
wodzie), inaczej w małżach będzie zgrzytał piasek. Samo przygotowanie zajmuje
tyle ile posiekanie czosnku, pietruszki i wrzucenie na rozgrzaną oliwę
okładniczek. Trzeba je smażyć stosunkowo krótko – tak po minucie z jednej i z
drugiej strony bo inaczej będą gumowate w smaku. Jeżeli przygotowujemy je po
raz pierwszy to najlepiej eksperymentować – podzielić je na partie i smażyć i
próbować. Z reguły są podobnej wielkości – około 15 centymetrów więc wymagają
podobnego czasu smażenia. Co jest dużym ułatwieniem.
Moim zdaniem najlepiej jest je przyrządzać podobnie jak krewetki –
czyli najprościej z oliwą, czosnkiem, chili i oczywiście pietruszką. Nie trzeba
do nich podawać cytryny, ale można jak się chce!
Danie z tych co z pewnością zaskoczy naszych gości. Jednocześnie
uprzedzam świeże navajas potrafią się ruszać! Serio! Dlatego jak się je myje to
bywa „strasznie”!
Navajas z pietruszką i czosnkiem fot. D.Szymborska |
Składniki:
·
Świeże okładniczki (nigdy nie
widziałam mrożonych),
·
Oliwa,
·
Czosnek,
·
Chili,
·
Pietruszka,
·
Sól i pieprz.
Przygotowanie:
Navajas starannie umyć, jeżeli mamy trochę czasu to zostawić je w
wodzie z solą – wtedy na pewno pozbędziemy się piasku i mułu. Czosnek posiekać,
pietruszkę również. Rozgrzać oliwę podsmażyć (nie spalić czosnku i chili) i okładniczki
smażyć po minucie z każdej strony, lub dłużej ale bardzo uważając na to by
małże nie stały się gumiaste będzie je ciężko przełknąć i będą nadawały się
tylko do wyrzucenia. Podawać wymieszane z siekaną pietruszką, można jeszcze
dodatkowo posypać płatkami chili.
Więcej o kolacji gdzie gotowaliśmy dania kuchni iberyjskiej TUTAJ
Komentarze
Prześlij komentarz