Przepyszna zapiekanka pasterska idealna na rodzinne spotkanie lub kolację dla przyjaciół fot. D.Szymborska |
Wszystko przez seriale, te brytyjskie, gdy ktoś chce komuś sprawić
przyjemność, podnieść na duchu to przynosi shepherd’s pie. Człowiek się
naogląda to ma ochotę zjeść zapiekankę z jagnięciny i zmienników. Taki
farmerski przysmak. Coś co powinno się jeść przy dużym stole, nakładać sobie po
łyżce, potem robić kolejne dokładki. Żeby było bardziej farmersko w przepisach
radzą by puree ziemniaczane, które jest na samej górze zapiekanki upodobnić do
zaoranych pól. Super pomysł bo zapiekanki mają to do siebie, że ładnie
wyglądają do czasu ukrojenia pierwszego, nawet najmniejszego kawałeczka!
Duża porcja zawiera około 600kcal
w tym 40g tłuszczu, 50g węglowodanów, i około 35 gramów białka.
Przepis dla kilku osób – wszystko zależy od stopnia głodności i tego z
czym zapiekankę pasterską podamy…ale 3, 4 osoby na pewno taką porcją się
najedzą.
Przepis z brytyjskiej strony – BBC GoodFood.
·
1 duża łyżka oleju
słonecznikowego,
·
1 duża cebula (biała)
·
3 średniej wielkości marchwki,
·
800g jagnięciny zmielonej,
·
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
·
500ml bulionu wołowego,
·
pęczek tymianku (same listki bez
łodyżek),
·
3 łyżki sosu Worcestershire
·
sól i pieprz,
·
1.5kg ziemniaków,
·
150g masła,
·
3 łyżki mleka,
·
masło potrzebne do wysmarowania
żaroodpornego naczynia.
Przygotowanie:
Pyszna jagnięcina, rozpływające się maślane ziemniaki i przysmażone warzywa fot. D.Szymborska |
Podsmażyć marchewkę i cebulę na oleju. Gdy marchewka będzie miękka
dodać mieloną jagnięcinę. Gdy jagnięcina nie będzie już surowa dodać sosu
Worcestershire i koncentratu pomidorowego, wszystko starannie wymieszać i smażyć
przez kolejne kilka minut. Dolać bulionu i gotować na małym ogniu pod
przykryciem przez 20 minut. Potem zdjąć pokrywkę i gotować sos przez kolejne 20
minut.
Ugotować obrane ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedzić i przełożyć do
naczynia w którym będziemy mogli zrobić z nich puree (szkoda rysować dno garnka
gdy używamy robota kuchennego). Wymieszać ziemniaki z kawałkami masła i zrobić
gładkie puree.
Pierkarnik rozgrzać do 200 stopni.
Naczynie żaroodporne wysmarować starannie masłem. Ułożyć warstwę mięsa –
w proporcji 2/3 mięsa i 1/3 ziemniaków. Ważne jest by starannie rozłożyć
ziemniaczane puree wzdłuż brzegów zapiekanki – po to by warstwa ziemniaków
pozwoliła mięsu się jeszcze podgotować w czasie pieczenia w piekarniku.
Następnie widelcem zrobić „pola” i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec przez
30 minut aż góra zapiekanki przypiecze się na złoto. Wyjąć z piekarnika i dać
zapiekance „odpocząć” przez kilka minut. Zgodnie z pasterskim zwyczajem
zapiekankę postawić na środku stołu i wspólnie jeść wraz z np. sałatą z
zielonych liści z pomidorami.
Aż slinka cieknie!
OdpowiedzUsuń