TRYB JASNY/CIEMNY

Raki – instrukcja obsługi

Gotowanie w czasie warsztatów daje możliwość, jak mówią szefowie kuchni "pracowania na nowych produktach" fot. D.Szymborska


Zacznę od tego, że nie jestem w stanie i nie zamierzam wrzucać żyjącego zwierzątka do wrzątku. Nie jem homarów w restauracji, w której można wybrać sobie „sztukę” z akwarium, przestałam też jeść ślimaki po tym jak miałam je zabijać na warsztatach. Oczywiście zdaje sobie sprawę, skąd pochodzi mięso zwierząt, ryb. Jednak czym innym jest gotowanie żywcem, a czym innym przygotowanie dania z zamrożonych raków.

W czasie kolejnych warsztatów z serii Smaki Wisły uczyłam się jak przygotować raki do gotowania.  Oto lista praktycznych rad jak postępować z tymi skorupiakami:


"Tyle" mięsa rakowego z całej, wielkiej miski wypełnionej skorupiakami fot. D.Szymborska


·      Im więcej raków tym lepiej! Wielka miska skorupiaków = garść mięsa raków,

·      Warto ubrać rękawiczki, raki mają ostre pancerzyki,

·      Jadalne są ogonki rakowe – czyli mięso znajdujące się w odwłoku (trochę jak u krewetki),

·   Na głowach, szczypcach i pancerzykach można ugotować zupę rybną albo przygotować sos, podobno podprażone i sproszkowane szczypce pomagają wybielać zęby – tak twierdziła Sous Chef w Villi Intrata,

·  Zaczynamy od odłamania głowy, pozbycia się wnętrzności, potem pozbywamy się nóżek i pancerzyka,

·      Kawałek mięsa oglądamy bardzo uważnie, sprawdzamy czy pozbyliśmy się jelita (podobnie jak u krewetki, to ta ciemna żyłka), jeżeli nie to nacinamy i wyciągamy jednym ruchem jelito, dzięki temu nic nie będzie zgrzytało w zębach, a my nie będziemy jedli tego co rak nie zdążył przetrawić.

Śliczny i smaczny....fot. D.Szymborska


Oprawianie raków jest bardzo pracochłonne, można wtedy zrozumieć, dlaczego mięso raków jest takie drogie! Sporej wielkości rak (8-10cm) ma w odwłoku może 2 cm kawałek mięsa!


Dzięki kupieniu mrożonych raków (poczekaniu aż się rozmrożą) nie musimy czekać „na sezon” a danie przygotujemy ze świeżego mięsa!

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa