![]() |
Pysznie i ślicznie: klopsiki z kolendrą i imbiber do tego grillowana pakczoj i makaron ryżowy fot. D.Szymborska |
Miesiąc temu pisałam o sadzeniu sałat na blogerskim rabacie w Wilanowie
(TUTAJ), potem chwaliłam się swoją uprawą na balkonie (TUTAJ), a dziś znów
uczyłam się w czasie projektu 4 Smaki Wisły o roślinach jadalnych. Na tapecie a
bardziej grządce były ziemniaki. Natomiast każdy z uczestników jak chciał mógł
zabrać ze sobą mocno wyrośnięty pakczoj.
Pierwsza myśl – ramen z pakczoj jest przepyszny, druga myśl, jestem
głodna i nie mam ochoty godzinami gotować wywaru, plus nie mam składników i
najmniejszej ochoty na skomplikowane zakupy.
Ostatnio jak jadłam dim sum to dopytywałam się, trochę na migi trochę
po angielsku o składniki farszu moich ulubionych pierożków. Zrozumiałam, że w
jednych z nich są: mięso mielone wieprzowe, kolendra, imbir, sos sojowy i olej
sezamowy. Proporcje pozostawały zagadką bo bariera językowa jednak była spora.
Dlatego smażyłam na sztuki i sprawdzałam, czy trzeba je doprawić, usprawnić
itp. Wyszło obłędnie! A pakczoj z blogerskiej grządki była przepyszna!
Czas przygotowania 30 minut, efekt świetne azjatyckie jedzenie,
bezglutenowe ze sporą dawką białka i węglowodanów!
Składniki (2 porcje):
![]() |
Zgrillowana i zjedzona - pakczoj z blogerskiej grządki fot. D.Szymborska |
·
400g mięsa wieprzowego z łopatki,
zmielonego w maszynce z dużymi „oczkami”,
·
pęczek kolendry,
·
kawałek imbiru wielkości dużego
kciuka,
·
2 łyżki sosu sojowego
(bezlgutenowy, jeżeli zależy nam tym, by danie było bezglutenowe),
·
1 łyżeczka oleju sezamowego,
·
olej rzepakowy do smażenia (0.5l
minimum – wszystko zależy na jakiej wielkości patelni teflonowej smażymy
klopsiki),
·
100g makaronu ryżowego (ugotować
według instrukcji na opakowaniu).
·
Główka pakczoj.
Przygotowanie:
Część pakczoj pokroić w paski, zgrillować i odłożyć na papierowy
ręcznik kuchenny, resztę liści zgrillować normalnie na patelni grillowej z
odrobiną oliwy.
Mięso mielone wymieszać z siekaną kolendrą, tartym imbirem, olejem
sezamowym i sosem sojowym. Ugnieść mięso. Rozgrzać piekarnik do 100 stopni.
Uformować małe kuleczki. Usmażyć w głębokim tłuszczu, odsączyć na papierowym ręczniku
i włożyć do piekarnika. Ugotować makaron ryżowy, przelać zimną wodą i podsmażyć
na patelni, dodać posiekane liście pakczoj. Nałożyc na talerze, dodać całe
liście pakczoj i gorące klopsiki. Udekorować listkami kolendry.
Komentarze
Prześlij komentarz