![]() |
Teraz to już tylko mi bobu brakuje do letniego szczęścia obiadowego! fot. D.Szymborska |
Uwielbiam kurki! To pyszne grzyby, na szczęście dla mojego, dość
wrażliwego żołądka nie są aż tak ciężko strawne jak np. borowiki. Do tego są
bardzo proste w przygotowaniu. Najwięcej czasu zabiera ich bardzo staranne
domycie z piasku i ziemi. Jak to bywa z grzybami bardzo się „kurczą” w czasie
smażenia, dlatego na 4 porcje makaronu z tymi grzybami trzeba usmażyć aż 600g
kurek! W Polsce sezon już trwa, w sklepach można też spotkać kurki z Bułgarii,
które też są bardzo smaczne. Ważne by wybierając kurki, które chcemy kupić
przyglądać się ich wielkości – w przypadku tych grzybów im drobniejsze tym
smaczniejsze!
Czas przygotowania makaronu z sosem kurkowym to około 30 minut, czyli
bardzo dobry stosunek czasu spędzonego na gotowaniu do efektu kulinarnego jakim
jest pyszne grzybowe, wysoko węglowodanowe danie!
Nie przelewam kurek wrzątkiem, nie są gorzkie, smakują świetnie i
zachowują dużo leśnego aromatu!
Składniki (4 porcje):
![]() |
Mycie grzybów jest zdecydowanie najnudniejszym zajęciem w tym gotowaniu, ale bez niego danie będzie niejadalne bo zgrzytająca ziemia czy piasek nie dodaje jedzeniu uroku....fot. D.Szymborska |
·
600g kurek,
·
3 łyżki masła,
·
1 duży pęczek koperku,
·
sól, pieprz,
·
makaron (ostatnio wystarcza nam
60g zamiast 100!).
Przygotowanie:
Bardzo starannie umyć kurki w zimnej wodzie. Gdy grzyby są spore to je
przekroić na pół lub na cztery. Roztopić masło na patelni, smażyć kurki przez
kilka minut. Grzyby się kurczą i puszczają dużo wody. Doprawić solą i pieprzem.
W międzyczasie umyć i posiekać koperek. Dodać do miękkich już kurek i dalej smażyć.
Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, wymieszać z sosem
kurkowym. Można podać tarty parmezan do smaku.
Jak to mowią "simply the best" :)
OdpowiedzUsuń