![]() |
Idealna propozycja na kolację - paluszki rybne z łososia z makaronem! fot. D.Szymborska |
Mniej więcej raz a ostatnio coraz częściej dwa razy w tygodniu nasza
domowa kuchnia zamienia się w smażalnię. Jemy coraz więcej ryb, za którymi ja
przepadam. Niestety wciąż nie potrafię zrezygnować z panierki…dorsz, karmazyn
to wszystko smażone w głębokim tłuszczu. Oczywiście olej świeży, ryba też, ale
jednak zdrowiej bez tej bułki tartej, mąki a przede wszystkim głębokiego oleju.
Stąd wersja fit paluszków rybnych! Do tego makaron i w efekcie mamy posiłek
pełen energii i dający siłę do treningów. Do tego idealnie pasuje do tego by
zjeść go w ogrodzie lub przynajmniej na balkonie….
Przygotowanie jest proste, najważniejsza jest jakość ryby, bo podajemy
ją w najprostszej możliwej wersji – z patelni.
Składniki (3 porcje):
![]() |
Jak dla mnie idealne danie na lato....fot. D.Szymborska |
·
6 kawałków łososia – każdy przypominający
„paluszek rybny”,
·
makaron (u nas teraz między 60 a
czasem 40 gramów na porcję),
·
½ świeżej papryczki chili,
·
3 ząbki czosnku i pęczek pietruszki.
·
oliwa i olej do smażenia (po kilka
łyżek),
·
sól.
Przygotowanie:
Podsmażyć posiekany czosnek, dodać chili, smażyć na oliwie, uważając by
nie spalić czosnku. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Wymieszać
z oliwą z czosnkiem i chili i dodać siekaną natkę pietruszki. Na patelni z odrobiną oleju usmażyć łososiowe „paluszki
rybne”. Zacząć smażyć kawałki od strony skóry, potem przewrócić je na drugą
stronę. Nałożyć makaron do talerzy, ułożyć rybę. Dla tych co mają wrażliwszy
żołądek, czyli np. dla mnie – odkroić przed podaniem skórę.
Komentarze
Prześlij komentarz