TRYB JASNY/CIEMNY

Fit paluszki rybne z makaronem

Idealna propozycja na kolację - paluszki rybne z łososia z makaronem! fot. D.Szymborska


Mniej więcej raz a ostatnio coraz częściej dwa razy w tygodniu nasza domowa kuchnia zamienia się w smażalnię. Jemy coraz więcej ryb, za którymi ja przepadam. Niestety wciąż nie potrafię zrezygnować z panierki…dorsz, karmazyn to wszystko smażone w głębokim tłuszczu. Oczywiście olej świeży, ryba też, ale jednak zdrowiej bez tej bułki tartej, mąki a przede wszystkim głębokiego oleju. Stąd wersja fit paluszków rybnych! Do tego makaron i w efekcie mamy posiłek pełen energii i dający siłę do treningów. Do tego idealnie pasuje do tego by zjeść go w ogrodzie lub przynajmniej na balkonie….

Przygotowanie jest proste, najważniejsza jest jakość ryby, bo podajemy ją w najprostszej możliwej wersji – z patelni.

Składniki (3 porcje):


Jak dla mnie idealne danie na lato....fot. D.Szymborska

·      6 kawałków łososia – każdy przypominający „paluszek rybny”,
·      makaron (u nas teraz między 60 a czasem 40 gramów na porcję),
·      ½ świeżej papryczki chili,
·      3 ząbki czosnku i pęczek pietruszki.
·      oliwa i olej do smażenia (po kilka łyżek),
·      sól.

Przygotowanie:


Podsmażyć posiekany czosnek, dodać chili, smażyć na oliwie, uważając by nie spalić czosnku. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Wymieszać z oliwą z czosnkiem i chili i dodać siekaną natkę pietruszki. Na patelni z odrobiną oleju usmażyć łososiowe „paluszki rybne”. Zacząć smażyć kawałki od strony skóry, potem przewrócić je na drugą stronę. Nałożyć makaron do talerzy, ułożyć rybę. Dla tych co mają wrażliwszy żołądek, czyli np. dla mnie – odkroić przed podaniem skórę.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa