TRYB JASNY/CIEMNY

Shepherd’s pie – zapiekanka pasterska – ultra angielski przepis

Przepyszna zapiekanka pasterska idealna na rodzinne spotkanie lub kolację dla przyjaciół fot. D.Szymborska


Wszystko przez seriale, te brytyjskie, gdy ktoś chce komuś sprawić przyjemność, podnieść na duchu to przynosi shepherd’s pie. Człowiek się naogląda to ma ochotę zjeść zapiekankę z jagnięciny i zmienników. Taki farmerski przysmak. Coś co powinno się jeść przy dużym stole, nakładać sobie po łyżce, potem robić kolejne dokładki. Żeby było bardziej farmersko w przepisach radzą by puree ziemniaczane, które jest na samej górze zapiekanki upodobnić do zaoranych pól. Super pomysł bo zapiekanki mają to do siebie, że ładnie wyglądają do czasu ukrojenia pierwszego, nawet najmniejszego kawałeczka!

Duża porcja zawiera około 600kcal w tym 40g tłuszczu, 50g węglowodanów, i około 35 gramów białka.


Przepis dla kilku osób – wszystko zależy od stopnia głodności i tego z czym zapiekankę pasterską podamy…ale 3, 4 osoby na pewno taką porcją się najedzą.

Przepis z brytyjskiej strony – BBC GoodFood.


·      1 duża łyżka oleju słonecznikowego,
·      1 duża cebula (biała)
·      3 średniej wielkości marchwki,
·      800g jagnięciny zmielonej,
·      2 łyżki koncentratu pomidorowego,
·      500ml bulionu wołowego,
·      pęczek tymianku (same listki bez łodyżek),
·      3 łyżki sosu Worcestershire
·      sól i pieprz,
·      1.5kg ziemniaków,
·      150g masła,
·      3 łyżki mleka,
·      masło potrzebne do wysmarowania żaroodpornego naczynia.

Przygotowanie:

Pyszna jagnięcina, rozpływające się maślane ziemniaki i przysmażone warzywa fot. D.Szymborska


Podsmażyć marchewkę i cebulę na oleju. Gdy marchewka będzie miękka dodać mieloną jagnięcinę. Gdy jagnięcina nie będzie już surowa dodać sosu Worcestershire i koncentratu pomidorowego, wszystko starannie wymieszać i smażyć przez kolejne kilka minut. Dolać bulionu i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Potem zdjąć pokrywkę i gotować sos przez kolejne 20 minut.

Ugotować obrane ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedzić i przełożyć do naczynia w którym będziemy mogli zrobić z nich puree (szkoda rysować dno garnka gdy używamy robota kuchennego). Wymieszać ziemniaki z kawałkami masła i zrobić gładkie puree.

Pierkarnik rozgrzać do 200 stopni.


Naczynie żaroodporne wysmarować starannie masłem. Ułożyć warstwę mięsa – w proporcji 2/3 mięsa i 1/3 ziemniaków. Ważne jest by starannie rozłożyć ziemniaczane puree wzdłuż brzegów zapiekanki – po to by warstwa ziemniaków pozwoliła mięsu się jeszcze podgotować w czasie pieczenia w piekarniku. Następnie widelcem zrobić „pola” i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut aż góra zapiekanki przypiecze się na złoto. Wyjąć z piekarnika i dać zapiekance „odpocząć” przez kilka minut. Zgodnie z pasterskim zwyczajem zapiekankę postawić na środku stołu i wspólnie jeść wraz z np. sałatą z zielonych liści z pomidorami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa