Przepyszny, domowy dżem z truskawek i wina! Genialne połączenie smaków! fot. D.Szymborska |
Zimą przywiozłam z Londynu dżemy owocowe z dodatkiem alkoholu, był taki
z szampanem, prosecco i sherry. Były przepyszne, świetnie pasowały do owsianki,
smakowały na tyle dobrze, że wyjadałam je łyżeczką ze słoika…. To czemu nie
zrobić dżemu z hiszpańską Manzanillią z polskich truskawek? O!
Uwielbiam domowe dżemy, chyba najbardziej za to, że wiem w 100% co jest
w słoiku, mogę regulować słodkość i szaleć z dodatkami!
Produktem ubocznym tego dżemu jest gęsty sok winno truskawkowy –
zamierzam go wykorzystywać do przygotowywania oldschoolowych lemoniad – sok i
gazowana, zimna woda – uwielbiam to połączenie!
Uwaga z 1.5kg truskawek i
0.5kg cukru i 0.5l wina Manzanilla uzyskamy 3 słoiczki 135ml dżemu i 2 słoiczki
soku. Tak tylko ostrzegam, żeby nikomu nie było
przykro jak spędzi 1.5h godziny w kuchni. Specjalnie używam takich małych
słoiczków, dla mnie to super praktyczne rozwiązanie – wiem, że nie będę
wyrzucać spleśniałego w lodówce dżemu. Owszem dżemy i soki są wekowane, ale po
otwarciu mogą stać dwa trzy dni w lodówce dlatego małe słoiczki sprawdzają się
najlepiej!
Składniki:
Polskie, gruntowe truskawki fot. D.Szymborska |
Zaledwie 3 składniki! fot. D.Szymborska |
·
1,5 truskawek,
·
0.5kg cukru,
·
0.5l wina Manzanilla.
Przygotowanie:
Truskawki starannie umyć, pozbyć się szypułek, zasypać je cukrem i
dolać wino. Gotować przez 1.5 godziny na małym ogniu. Nie przykrywać garnka,
pozwolić płynom odparować. Przelać przez sito (bez przecierania), w jednym
garnku podgrzewać sok w drugim dżem. Słoiki wygotować we wrzątku, nakrętki
również. Wytrzeć do sucha czystą ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Nałożyć
gorącego dżemu do słoika, bardzo starannie wytrzeć brzegi słoiczka, zakręcić i
szybko odstawić wieczkiem do góry do ostygnięcia. Tak samo postąpić z sokiem. Dżem
dobrze został zamknięty gdy przy pierwszym otwarciu usłyszmy dźwięk „klik”,
jeżeli tak się nie dzieje, to nie jedzmy dżemu! Znaczy się, że coś poszło nie
tak z wekowaniem i nie mamy pewności co nowego powstało w słoiku. Po otwarciu
słoika dżem przechowywać w lodówce nie więcej niż 2-3 dni.
Komentarze
Prześlij komentarz