![]() |
Czasem najprościej znaczy najsmaczniej. Oczywiście na balkonie wszystko smakuje duuużo lepiej! fot. D.Szymborska |
W piątek obowiązkowo ryba, tak zawsze było w stołówce albo na wczasach.
W niedzielę to był schabowy z kością. Sztywne menu! A może by tak znów co
piątek jeść rybę? My jemy znacznie częściej bo ryby i owoce morza często są na
naszych talerzach.
Prosty sposób na obiad w 15 minut! A twist polega na podmiance
klasycznej mizerii na lekki sos ogórkowy. Zamiast warzyw z wody lub „zestawu
surówek” - grillowana sałata rzymska i
tym prostym sposobem zwykła ryba staje się smacznym daniem!
Pewno dorsza można by podać z patelni, ale zwyczajnie miałam wielką
ochotę na rybę w panierce! Dorsz z certyfikatem, że łowiony rozsądni,e a nie
rabunkowo jest bardzo smaczną rybą, ważne by go „nie przeciągnąć” czyli nie
przesmażyć, bo wiadomo, że nawet najlepszy dorsz, który jest wysmażony na wiórek
nie będzie dobrze smakować.
Składniki (dla dwóch osób):
![]() |
Pewno, że można by zrezygnować z panierki ale taka "ibka" jest bardzo, ale to bardzo smaczna fot. D.Szymborska |
·
Dwa filety z dorsza atlantyckiego,
ja użyłam polędwiczek każda po 100 - 120 gramów,
·
1 jajko,
·
kilka łyżek mąki,
·
kilka łyżek bułki tartej,
·
olej słonecznikowy do smażenia
(0.5l – zależy od tego jak duża jest patelnia na której będziemy smażyć rybę),
·
2 główki sałaty rzymskiej baby,
·
sól,
·
1 ogórek (długi, gładki),
·
200g jogurtu greckiego.
Przygotowanie:
Ogórek obrać, przekroić na pół i pozbyć się nasion i wody. Pozostałą
część ogórka posiekać drobno, wymieszać z jogurtem, mocno posolić. Odstawić do
lodówki.
Dobrze rozgrzać patelnię grillową, dodać odrobinę oliwy i zgrillować
sałatę rzymską. Do misek nasypać mąki i bułki tartej, roztrzepać jajko w oddzielnej
misce. Obficie posolić rybę z dwóch stron. Panierować rybę: mąka, jajko, bułka
tarta. W głębokiej patelni rozgrzać olej, delikatnie włożyć rybę do gorącego
oleju, smażyć po 3 minuty na stronę (nasze polędwiczki miały grubość około
dwóch, dwóch i pół centymetra). Odłożyć rybę na ręcznik kuchenny, pozbyć się
nadmiaru oleju. Podawać z grillowaną sałatą i sosem ogórkowym.
Komentarze
Prześlij komentarz