TRYB JASNY/CIEMNY

Ryba z sosem ogórkowym na piątkowy obiad

Czasem najprościej znaczy najsmaczniej. Oczywiście na balkonie wszystko smakuje duuużo lepiej! fot. D.Szymborska


W piątek obowiązkowo ryba, tak zawsze było w stołówce albo na wczasach. W niedzielę to był schabowy z kością. Sztywne menu! A może by tak znów co piątek jeść rybę? My jemy znacznie częściej bo ryby i owoce morza często są na naszych talerzach.

Prosty sposób na obiad w 15 minut! A twist polega na podmiance klasycznej mizerii na lekki sos ogórkowy. Zamiast warzyw z wody lub „zestawu surówek” -  grillowana sałata rzymska i tym prostym sposobem zwykła ryba staje się smacznym daniem!

Pewno dorsza można by podać z patelni, ale zwyczajnie miałam wielką ochotę na rybę w panierce! Dorsz z certyfikatem, że łowiony rozsądni,e a nie rabunkowo jest bardzo smaczną rybą, ważne by go „nie przeciągnąć” czyli nie przesmażyć, bo wiadomo, że nawet najlepszy dorsz, który jest wysmażony na wiórek nie będzie dobrze smakować.

Składniki (dla dwóch osób):


Pewno, że można by zrezygnować z panierki ale taka "ibka" jest bardzo, ale to bardzo smaczna fot. D.Szymborska

·      Dwa filety z dorsza atlantyckiego, ja użyłam polędwiczek każda po 100 - 120 gramów,
·      1 jajko,
·      kilka łyżek mąki,
·      kilka łyżek bułki tartej,
·      olej słonecznikowy do smażenia (0.5l – zależy od tego jak duża jest patelnia na której będziemy smażyć rybę),
·      2 główki sałaty rzymskiej baby,
·      sól,
·      1 ogórek (długi, gładki),
·      200g jogurtu greckiego.

Przygotowanie:

Ogórek obrać, przekroić na pół i pozbyć się nasion i wody. Pozostałą część ogórka posiekać drobno, wymieszać z jogurtem, mocno posolić. Odstawić do lodówki.

Dobrze rozgrzać patelnię grillową, dodać odrobinę oliwy i zgrillować sałatę rzymską. Do misek nasypać mąki i bułki tartej, roztrzepać jajko w oddzielnej misce. Obficie posolić rybę z dwóch stron. Panierować rybę: mąka, jajko, bułka tarta. W głębokiej patelni rozgrzać olej, delikatnie włożyć rybę do gorącego oleju, smażyć po 3 minuty na stronę (nasze polędwiczki miały grubość około dwóch, dwóch i pół centymetra). Odłożyć rybę na ręcznik kuchenny, pozbyć się nadmiaru oleju. Podawać z grillowaną sałatą i sosem ogórkowym.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa