![]() |
Coś dla miłośników baroku....chłodnik ze wszystkim...fot.D.Szymborska |
Uwielbiam chłodniki. Zupy na upał. Od tych
najprostszych gdzie mieszam kefir z warzywami i cieszę się zimną zupą, po takie
skomplikowane jak zaproponował Rafał Zaręba w czasie warsztatów z serkami z
Wielunia i sałatkami z Fit&Easy.
To propozycja dla tych, którzy lubią chłodniki
i jak to bywa z kuchnią fusion mają sporo czasu i chcą kupić dziwne składniki
takie jak miód akacjowy…
Składniki (4 duże talerze chłodnika):
·
Kefir 800g,
·
śmietana 18% 100g,
·
Serek Mój Ulubiony 100g,
·
Koktajl Red 1 opak. (Fit&Easy),
·
młode buraczki 200g,
·
miód akacjowy 100g,
·
cytryna 2 szt.,
·
orzechy włoskie 200g,
·
pumpernikiel 2 kromki,
·
olej do smażenia orzecha, cukier
0,5kg.
Przygotowanie
Orzechy
włoskie zagotować trzykrotnie w syropie cukrowym a następnie usmażyć. Koktajl Red
czyli składniki sałaty i warzywa zmiksować z kefirem, śmietaną 18% i Moim
Ulubionym, doprawiając sokiem z cytryny. Całość schłodzić. Minimum 2 godziny w
dobrze działającej lodówce. Młode buraczki umyć dobrze i upiec w miodzie
akacjowym. (20 minut w temperaturze 180 stopni).
Chłodnik nalać
do misek i udekorować siekanymi orzechami włoskimi, buraczkami, kawałkami
pumpernikla oraz listkami selera naciowego.
Komentarze
Prześlij komentarz