TRYB JASNY/CIEMNY

Hiszpańskie krokiety z fetą

Pyszne krokiety, mogą być daniem głównym albo przekąską - tapas fot. D.Szymborska


W innych domach najpierw jest rosół a potem pomidorówka. U nas rosół znika (zupa i składni paelli) ale zostają pieczone warzywa i mięso z ud kurczaka. Dlatego po dniu rosołowym jest dzień hiszpańskich krokietów.

Jako tapas przygotowywane są w najróżniejszych wersjach: z wylewającym się serem, z owocami morza, ziemniakami, szynką jamon.

Ja przygotowałam z fetą – wyszły wybornie, choć od razu uprzedzam, że pomimo, tego, że mięso i warzywa gotowane to reszta procesu przygotowywania krokietów dodaje im kalorii, tłuszczu i glutenu. Na szczęście proporcjonalnie do ilości kalorii wzrasta też dobry smak dania!

Co ważne, krokiety można podgrzewać, da się też je zjeść na zimno, choć ja wolę ciepłe bo wtedy są zwyczajnie smaczniejsze.

Z 6 udek kurczaka i warzyw z rosołu (bez cebuli i pora) „wyszło” 14 średniej wielkości krokietów.

Czas przygotowania – 45minut, potrzebna maszynka do mięsa albo blender.

Uwaga, mięso z kurczaka i warzywa można zblendować, niestety wtedy krokiety będą takie zbite, dużo lepsze są gdy mięso z warzywami zmielimy w maszynce. Dopóki nie miałam maszynki do mięsa, używałam belnedera, teraz wolę skręcić wszystkie części, pilnować, żeby (znowu) nie wyrzucić nożyka do kosza i mielić mięso.

Składniki (14 sztuk krokietów):


·      Mięso z 6 ud kurczaka,
·      2 upieczone i ugotowane marchewki,
·      2 upieczone i ugotowane pietruszki,
·      1 mały upieczony i ugotowany seler,
·      sól,
·      60g sera feta pokrojonego w kostkę – 14 sztuk – tyle ile krokietów,
·      bułka tarta,
·      mąka pszenna,
·      2 jajka od wybieganych kur,
·      1.5 litra oleju słonecznikowego.


Przygotowanie:

Zmielić mięso i warzywa. Doprawić. Uformować wałeczki z mięsa, w środek włożyć kawałek fety, zapanierować. Najpierw krokiet oprószyć mąką, potem zanurzyć w rozbełtanych jajka następnie w bułce tartej. Czynność powtórzyć 14 razy. Warto często myć ręce, mokrymi dłońmi łatwiej formować krokiety!


Rozgrzać olej w naczyniu teflonowym, smażyć krokiety aż zbrązowieją. Koniecznie położyć na papierowym ręczniku kuchennym, by pozbyć się zbędnego tłuszczu. 

Podawać z ziemniakami i surówką, lub jako przekąski – tapas przed daniem głównym.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa